UWV: personeelstekort vraagt om creatieve werkgevers

8 november 2024 | Door redactie

Hoewel de spanning op de arbeidsmarkt het afgelopen jaar iets is afgenomen, is er nog altijd sprake van een krappe arbeidsmarkt. Dat blijkt uit het rapport Regio in Beeld van UWV. Om de krapte tegen te gaan, adviseert UWV werkgevers om te kijken naar wat wél kan en het werk anders te organiseren.

Jaarlijks rapporteert UWV over de ontwikkeling van banen, vacatures, beschikbare arbeidskrachten en spanning in elk van de 35 arbeidsmarktregio’s in Nederland. Geen van die regio’s kan zich momenteel onttrekken aan de personeelstekorten, wat zich vertaalt in een haperende bedrijfsvoering bij werkgevers, ook in sectoren met een groot maatschappelijk belang, zoals de zorg, het onderwijs en de techniek. In totaal stonden er aan het eind van het tweede kwartaal van 2024 bijna 420.000 vacatures open in Nederland. De verwachting is dat de krapte de komende jaren aanhoudt, onder meer vanwege de vergrijzing.

Genoeg mensen aan de zijlijn die willen werken

De arbeidsparticipatie in Nederland behoort tot de hoogste van Europa, maar er staan nog genoeg mensen langs de zijlijn die wel willen werken. Bijvoorbeeld asielzoekers, statushouders, AOW’ers en mensen met een arbeidsbeperking. Diverse maatregelen moeten het werken met deze groepen makkelijker en aantrekkelijker maken voor werkgevers. Zo moet een initiatiefwetsvoorstel de werkvergunningseis voor asielzoekers van tafel vegen, kan een werkgever voor een statushouder € 8.000 subsidie krijgen (artikel) – het aanvraagtijdvak voor 2025 is nog niet bekend – geldt bij AOW’ers onder meer een verkorte loondoorbetalingsplicht en wordt het loonkostenvoordeel banenafspraak en scholingsbelemmerden door het voorstel voor de Wet banenafspraak (infographic) mogelijk structureel.

Werk anders organiseren

Om het werk gedaan te krijgen zónder nieuw personeel te werven, kunnen werkgevers het werk anders organiseren. UWV draagt hiervoor de volgende voorbeelden aan:

  1. Het inzetten van technologie, zoals generatieve artificial intelligence (AI) (artikel).
  2. Het efficiënter inrichten van de werkprocessen (tool).
  3. Het aanbieden van scholing. Via de Stimuleringsregeling voor leren en ontwikkelen in mkb-ondernemingen (SLIM) kunnen individuele mkb’ers vanaf 3 maart 2025 weer subsidie aanvragen voor onder meer het verkrijgen van loopbaan- of ontwikkeladviezen voor werknemers en het doorlichten van de organisatie om een opleidings- of ontwikkelingsplan op te stellen.
  4. Het creëren van combinatiebanen, waarbij een werknemer twee verschillende banen heeft. Een combinatiebaan vraagt wel om goede afspraken.
  5. Te kijken of werknemers meer uren kunnen én willen werken (tool). Werkgevers kunnen de drempel(s) voor werknemers om meer uren te werken wegnemen.

Bijlagen bij dit bericht