Niet alleen jong talent, maar ook de oudere oriënteerder op de banenmarkt geeft steeds vaker de voorkeur aan een pakkende vacaturevideo boven een lange, saaie wervingstekst vol opleidingseisen en arbeidsvoorwaarden.
Is uw organisatie op zoek naar enthousiaste nieuwe medewerkers, dan kan een vacaturevideo ook voor u een goede aanpak zijn. Wat moet de video vertellen, en hoe zorgt u voor een groot bereik?
Dit verdiepingsartikel wordt u aangeboden door Rendement Online
In een vacaturevideo kunt u kort en bondig laten zien waar uw organisatie voor staat. Ook kunt u sollicitanten een indruk geven van hoe het is om bij uw organisatie te werken, wat voor soort bedrijfscultuur er heerst en wie de potentiële collega’s zijn.
Het zijn de belangrijkste factoren die iemand doen besluiten om wel of niet op een baan te solliciteren.
Diverse onderzoeken – onder andere van Google, Monsterboard en Cisco – laten zien dat drie op de vijf internetters de voorkeur geven aan een video boven een tekst. Google voegt er nog aan toe dat video’s door intelligente indexering veel beter vindbaar zijn dan platte teksten.
Sowieso wordt op mobiele apparaten en in sociale media veel liever naar een video gekeken dan door een stuk tekst gescrold. Dat geldt met name voor jongere kandidaten; zij maken het meest gebruik van online media bij het oriënteren op een nieuwe job.
Welke kanalen uw organisatie dus allemaal wil inzetten zodat de gewenste sollicitanten zullen reageren, is nogal afhankelijk van de doelgroep. Daarover verderop meer.
Maak echter niet de fout om een vacaturevideo als een soort bedrijfsfilm op te nemen. Of andersom: om een bestaande bedrijfspresentatie van uw organisatie voor de vacature te gebruiken.
Een bedrijfsvideo is meestal gericht op (nieuwe) klanten, of bedoeld om uw relaties op de hoogte te brengen van de huidige stand van zaken binnen uw organisatie. Een vacaturevideo heeft een andere doelstelling; hij richt zich in principe op het vinden van nieuwe medewerkers.
Of misschien hoopt hij bepaalde personen te interesseren om bij u te komen werken, zelfs als ze eigenlijk helemaal niet op zoek waren naar een andere baan.
Het kan een goed idee zijn om van uw vacaturevideo een korte en een lange versie te maken. Vooral de jongere kandidaten die u aanspreekt via sociale media willen in een korte pitch zien wat uw boodschap is en of deze hen aanspreekt.
Ze komen uw korte video waarschijnlijk tegen als ze even Twitter, LinkedIn of Facebook checken of hun mail doornemen. De lange versie kunt u dan op uw bedrijfssite plaatsen, bijvoorbeeld onder een tab genaamd ‘Werken bij’. Ook wervings-, selectie- of vacaturesites zijn geschikte plekken voor een langere vacaturevideo.
Aandacht
In de lange variant kunt u dan aandacht besteden aan de functie-eisen en salariëring, in de korte versie niet. Of u laat het sowieso achterwege: als partijen in elkaar geïnteresseerd zijn, komt dit vast in één van de gesprekken wel aan de orde.
Natuurlijk is het van belang dat ergens in de video aan de orde komt waar uw organisatie voor staat en wat zij doet. Maar houd bij het maken van het filmpje steeds voor ogen dat dit bedoeld is om mensen te prikkelen om bij u te komen werken.
Enkele tips en aandachtspunten voor de inhoud van een succesvolle vacatureclip:
Qua vormgeving zijn er ook enkele belangrijke aspecten om op te letten:
Bedenk welke communicatiekanalen het meest door uw doelgroep gebruikt worden. Als de sollicitant een senior consultant uit de financiële hoek moet zijn, kunt u waarschijnlijk prima een tekstuele advertentie in het Financieele Dagblad plaatsen.
Voor bijna alle andere doelgroepen is dat niet het publiciteitskanaal waarvoor u zou moeten kiezen. Een video kan dan een veel efficiënter middel blijken. Een groot deel van de dagelijkse communicatie vindt vandaag nu eenmaal plaats via kanalen als YouTube, Facebook, LinkedIn, Twitter en Instagram.
Een multimediale video is daarnaast een heel ander product dan een gedrukte tekst. Als u een video via een online communicatiekanaal wilt delen of verspreiden, zal die om te beginnen goed vindbaar moeten zijn. Ook moet de video van een dusdanige kwaliteit en grootte zijn dat die relatief snel op een mobiel apparaat is weer te geven.
Misschien kunt u uw doelgroep wel vinden op algemene vacaturesites, op de webpagina’s van werving- en selectiebureaus of juist van de branche waarin uw organisatie werkzaam is. Ook daar wilt u dus opduiken met een link, zodat voor uw organisatie interessante kandidaten de vacature meteen kunnen bekijken, én erop kunnen reageren.
Het is ook niet onverstandig om anderen in uw organisatie te laten weten dat er een vacature is, en dat daarvoor online een video te vinden is. Mocht u namelijk een goede en aansprekende vacaturevideo hebben gemaakt, dan zullen uw collega’s die in hun eigen netwerk of via sociale media ook met anderen delen. Het zal u niet verbazen dat daar vaak de beste sollicitanten uit voortkomen.