WAB: werkgever moet oproepkracht vaste arbeidsomvang geven

20 november 2018 | Door redactie

Als de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per 1 januari 2020 ingaat, moeten werkgevers binnen een maand een aanbod doen voor een vaste arbeidsomvang aan een oproepkracht die langer dan 12 maanden een oproepcontract heeft. Werkgevers moeten daar in 2019 dus al over nadenken.

Het voorstel voor de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) – die onlangs naar de Tweede Kamer is gestuurd – bevat een aantal belangrijke wijzigingen voor oproepkrachten:

  • Een werkgever moet een oproepkracht straks uiterlijk vier dagen van tevoren schriftelijk of elektronisch laten weten wanneer hij moet werken. Trekt de werkgever de oproep binnen vier dagen voor aanvang van de werkzaamheden in of wijzigt hij de tijdstippen voor de oproep, dan heeft de werknemer toch recht op loonbetaling over de periode waarvoor hij in eerste instantie was opgeroepen. In de cao kan een kortere termijn dan vier dagen worden afgesproken, maar de termijn mag nooit korter dan 24 uur zijn. Het recht op loon bij een afzegging van de oproep kan niet worden uitgesloten in de cao.   
  • Een werkgever moet straks jaarlijks in de 13e maand een aanbod doen aan een oproepkracht voor een vaste arbeidsomvang (vast aantal uren). Deze arbeidsomvang moet de werkgever baseren op de gemiddelde arbeidsomvang in de voorgaande 12 maanden. Doet hij dit aanbod niet, dan heeft de oproepkracht alsnog recht op loon over die gemiddelde arbeidsomvang.
  • Een werknemer met een nulurencontract mag straks een opzegtermijn van vier dagen aanhouden (tenzij in de cao een kortere termijn is afgesproken).

Als de Tweede en Eerste Kamer instemmen met de WAB, treedt de wet per 1 januari 2020 in werking. Er geldt een overgangsbepaling voor werknemers die op dat moment al langer dan 12 maanden op basis van een oproepcontract werken. Zij moeten binnen een maand na de inwerkingtreding van de WAB (tools) een aanbod krijgen voor een vaste arbeidsomvang.

Werkgever moet in 2019 al nadenken over inzet oproepkrachten

Dit betekent dat werkgevers zich in 2019 al bewust moeten zijn van hoe vaak zij een oproepkracht willen inzetten en of zij dat in 2020 zo willen voortzetten. Overigens is een werkgever straks niet verplicht om een oproepkracht ook een contractverlenging of een vast contract te geven. Het gaat alleen om het aanbieden van een vaste arbeidsomvang. Een werkgever kan er dus ook voor kiezen om het contract met een tijdelijke oproepkracht te beëindigen.

Maatregelen gelden niet voor consignatiediensten

De nieuwe regels gelden niet voor oproepkrachten met een voorovereenkomst. Ook zijn de regels niet van toepassing op werknemers met consignatie- of bereikbaarheidsdiensten. Deze laatste groep valt namelijk niet onder de definitie van een oproepovereenkomst onder de WAB.