Wat moeten werkgevers met de WAB?
Per 2020 is de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) van kracht geworden. Die heeft een aantal maatregelen uit de Wet werk en zekerheid (WWZ) gerepareerd die in de praktijk niet het gewenste effect hadden en een aantal nieuwe regels geïntroduceerd. De WAB brengt nogal wat veranderingen voor werkgevers en werknemers met zich mee. Welke, en wat betekenen die in de praktijk?Infographic Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) Publicatiedatum: 13-08-2019
De Wet arbeidsmarkt in Balans (WAB) brengt wijzigingen aan in de regels voor flexwerk, het ontslagrecht en het stelsel van premieheffing voor de Werkloosheidswet (WW).
Vraag & Antwoord Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) Publicatiedatum: 10-09-2019
In de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) die per 1 janauri 2020 is ingegaan, zijn een hoop tekortkomingen van de Wet werk en zekerheid hersteld, las ik. Wat regelt de WAB per 2020 allemaal precies?
Verdiepingsartikel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) Publicatiedatum: 01-01-2020
Nu de Eerste Kamer heeft ingestemd met de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB), gaat deze wet definitief per 1 januari 2020 in. Het grootste deel van de maatregelen is dan direct van kracht. Ze gelden niet alleen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten, maar hebben vaak onmiddellijk consequenties voor lopende contracten. Bereid u dus op tijd voor op de nieuwe regels!
Nieuws Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) Publicatiedatum: 01-11-2019
Per 1 januari 2020 geldt de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB). Deze wet wijzigt het ontslagrecht, de transitievergoeding, de ketenbepaling, de regels voor het werken met oproepkrachten en payrollwerknemers en het stelsel van de WW-premie. Dit kan ook leiden tot wijzigingen in het aanname-, ontslag- en bevorderingsbeleid van uw organisatie. Welke rol speelt de ondernemingsraad (OR)?
Verdiepingsartikel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) Publicatiedatum: 01-01-2020
Het aantal flexibele krachten is de afgelopen jaren structureel toegenomen. Het kabinet vindt het belangrijk om deze werknemers meer zekerheid te geven. Flexibele arbeid wordt niet afgeschaft, maar het kabinet wil wel de negatieve gevolgen voor werknemers beperken. De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) bevat hiervoor een flink aantal maatregelen, die sinds 2020 van kracht zijn.
Nieuws Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) Publicatiedatum: 17-04-2018
Het voorstel voor de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) wijzigt de regels voor oproepkrachten met een nulurencontract en een min-maxcontract. Zo moet de werkgever straks jaarlijks een aanbod doen aan een oproepkracht voor een vaste arbeidsomvang.
Tool Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) Publicatiedatum: 12-11-2019
Met deze modelbrief roept u oproepkrachten snel en correct op om te komen werken, volgens de regels van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB).
Tool Oproepkrachten Publicatiedatum: 01-07-2020
De werkgever moet oproepkrachten na 12 maanden vaste uren bieden: met deze maatwerkbrief is het correct geregeld.
Tool Arbeidsovereenkomst Publicatiedatum: 04-07-2022
Gebruik deze overeenkomst als u een nulurencontract voor onbepaalde tijd nodig heeft.
Vraag & Antwoord Payrolling Publicatiedatum: 11-11-2019
Wat moet er in payrollovereenkomsten worden aangepast door de komst van de Wet arbeidsmarkt in balans per 1 januari 2020?
Verdiepingsartikel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) Publicatiedatum: 01-01-2020
Per 1 januari 2020 gaat het nodige veranderen in de payrollregels. In het wetsvoorstel Arbeidsmarkt in balans (WAB) is geregeld dat payrollbedrijven straks geen uitzendbeding of een ruimere ketenbepaling meer kunnen hanteren voor payrollwerknemers. Daarnaast krijgen payrollwerknemers recht op dezelfde arbeidsvoorwaarden als werknemers die bij uw organisatie in dienst zijn. Wat betekent dit in de praktijk?
Tool Ketenbepaling Publicatiedatum: 10-09-2019
Met deze tool krijgt u inzicht in welke regels voor 2020 golden en welke op dit moment rechtsgeldig zijn.
Vraag & Antwoord Ketenbepaling Publicatiedatum: 02-10-2019
Tot 31 december 2019 mocht een werkgever maximaal 3 tijdelijke arbeidscontracten afsluiten in een maximale periode van 24 maanden, voordat een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd ontstond. Vanaf 1 januari 2020 mag een werkgever 3 tijdelijke arbeidscontracten aanbieden in een maximale periode van 36 maanden. Welke regel geldt voor arbeidsovereenkomsten die al voor 2020 afgesloten zijn, maar na 2020 doorlopen?
Vraag & Antwoord Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) Publicatiedatum: 11-11-2019
De Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) biedt op verschillende uitzonderingen voor tijdelijke krachten die werk doen dat niet het hele jaar beschikbaar is, zoals bijvoorbeeld seizoenswerkers in de agrarische sector. Wat zijn de bijzondere regels voor deze doelgroep?
Verdiepingsartikel Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) Publicatiedatum: 01-01-2020
Het moet voor werkgevers aantrekkelijker worden om werknemers een vast contract te geven, zodat werknemers meer zekerheid krijgen. De Wet werk en zekerheid (WWZ) heeft daar niet genoeg aan bij te dragen. Daarom is per 2020 de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) in werking getreden, die de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid moet verkleinen. Welke gevolgen heeft deze wet voor het ontslagrecht?
Tool Transitievergoeding Publicatiedatum: 03-01-2022
Gebruik deze rekentool om de hoogte van de transitievergoeding snel en makkelijk te berekenen.
Verdiepingsartikel Transitievergoeding Publicatiedatum: 07-08-2019
Met de introductie van de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) per 1 januari 2020 en het vervallen van bepaalde overbruggingsregelingen uit de WWZ, gaan er een hoop zaken veranderen, ook op het gebied van de transitievergoeding. De wijzigingen zal uw organisatie in de portemonnee merken en niet altijd in uw voordeel.
Nieuws Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) Publicatiedatum: 05-03-2019
Het voorstel voor de Wet arbeidsmarkt in balans (WAB) zorgt ervoor dat werkgevers in een ontbindingsverzoek straks twee of meerdere ontslaggronden met elkaar kunnen combineren. Dit maakt het makkelijker om werknemers te ontslaan, al moeten de ontslaggronden uiteraard nog steeds goed onderbouwd zijn.
Infographic Ontslag Publicatiedatum: 14-10-2019
Per 2020 kunnen werkgevers voor ontbinding van een arbeidscontract weer ontslaggronden combineren. Maar niet alle ontslaggronden mogen onderdeel zijn van zo’n ‘cocktail’ van redenen om een werknemer te ontslaan.
Verdiepingsartikel Werkloosheidswet (WW) Publicatiedatum: 14-08-2019
Per 1 januari 2020 is de manier van berekening van het premiepercentage voor de Werkloosheidswet (WW) grondig anders. De gedifferentieerde premie WW namelijk niet meer afhankelijk zijn van de sectorindeling, maar van het soort arbeidsovereenkomst van de individuele werknemers. Dat kan voor uw organisatie een stuk goedkoper, maar ook veel duurder uitpakken!
Nieuws Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 17-09-2019
Werkgevers gaan per 1 januari 2020 voor de Werkloosheidswet 2,94% of 7,94% premie betalen voor iedere werknemer. De hoge premie geldt voor flexibele krachten en de lage voor vaste werknemers. De sectorpremie voor de WW verdwijnt, zo werd bekend op Prinsjesdag.
Nieuws Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 10-12-2019
Werkgevers krijgen drie maanden langer de tijd om ervoor te zorgen dat hun administratie voldoet aan de eisen voor het toepassen van de lage WW-premie. Van 1 januari tot 1 april 2020 mogen zij zonder addendum tóch de lage premie toepassen voor werknemers met een vast contract.
Tool Arbeidsovereenkomst Publicatiedatum: 09-01-2020
Met deze maatwerkbrief regelt u een verlenging voor onbepaalde tijd met de arbeidsvoorwaarden uit de vorige arbeidsovereenkomst.
Nieuws Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 04-07-2019
Als werkgevers per 2020 voor een werknemer met een vaste arbeidsovereenkomst en arbeidsomvang de lage WW-premie toepassen, moeten ze die in 2 situaties met terugwerkende kracht herzien naar de hoge premie. Eigenlijk zou dat in 4 situaties het geval zijn, maar die andere 2 waren voor UWV niet al per 2020 uitvoerbaar.
Tool Sociale verzekeringen Publicatiedatum: 13-11-2019
Met deze rekentool bepaalt u of het noodzakelijk is om voor een werknemer met terugwerkende kracht de hoge WW-premie te betalen.