Stap voor stap door het tweede en derde ziektejaar
Er komt heel wat kijken bij het begeleiden van een langdurig zieke werknemer. Zeker wanneer de werknemer na een jaar nog niet (volledig) in staat is om terug te keren in zijn functie. Deze toolbox loodst je door de bijzonderheden van het tweede én derde ziektejaar, van re-integratie tot ontslag of loondoorbetaling.
-
1
Download de interactieve inhoudsopgave
Stap voor stap door het tweede en derde ziektejaar
Alles over re-integratie, loonsancties, ontslag en de WIA-aanvraag
Een zieke werknemer heeft 104 weken recht op loondoorbetaling. In die periode is het de bedoeling dat zowel werknemer als werkgever werkt aan re-integratie. Lukt dat niet binnen de eigen organisatie, dan wordt ingezet op re-integratie bij een andere werkgever: het zogeheten tweede spoor. Deze toolbox leidt je door alle stappen in het tweede en derde ziektejaar.
Elke titel in de interactieve inhoudsopgave bevat de link naar het betreffende onderdeel op Rendement Online. Deze inhoudsopgave is ook te gebruiken als checklist: je kunt items afvinken als je wilt bijhouden welke onderdelen je hebt afgerond. -
2
Re-integratie van zieke werknemers
Stap voor stap door de Wet verbetering poortwachter
Toolbox Wet verbetering poortwachter Publicatiedatum: 29-10-2024
Bij arbeidsongeschiktheid is de Wet verbetering poortwachter van toepassing. In deze wet is geregeld welke stappen u moet ondernemen om uw werknemer te re-integreren in zijn eigen werk of ander werk. Voldoet u niet aan deze regels, dan kunt u een verhaalsanctie of een loonsanctie krijgen. Deze toolbox helpt u alle stappen uit de Wet verbetering poortwachter correct en succesvol te doorlopen.
Zo tackel je problemen bij re-integratie zieke werknemer
Toolbox Re-integratie Publicatiedatum: 13-03-2025
Tijdens het re-integratietraject van een arbeidsongeschikte werknemer kun je tegen verschillende problemen aanlopen. De werknemer werkt niet of onvoldoende mee, één van jullie beiden is het niet eens met het oordeel van de bedrijfsarts of er ontstaan kleine geschillen rondom vakanties of de auto van de zaak. Ook is het mogelijk dat de aard van de ziekte, zoals hersenletsel of een burn-out, een gevoelige aanpak eist. Wat het probleem ook is: je moet snel en voortvarend handelen. Deze toolbox helpt hierbij.
Wie bepaalt wat passende arbeid is?
Tool Re-integratie Publicatiedatum: 31-10-2024
Bij re-integratie moeten werkgever en werknemer samen bepalen welke taken haalbaar zijn. Maar wat als u er niet samen uit komt?
Welke verplichtingen bij zieke tijdelijke arbeidskrachten?
Vraag & Antwoord Re-integratie Publicatiedatum: 17-10-2024
Naast vaste werknemers zijn er in onze organisatie werknemers met een tijdelijk contract en soms ook uitzendkrachten. Hebben wij re-integratieverplichtingen als zij ziek worden? En hoe zit het met de loondoorbetalingsverplichting?
-
3
Re-integratie tweede spoor
Wat is re-integratie eerste en tweede spoor?
Vraag & Antwoord Wet verbetering poortwachter Publicatiedatum: 15-10-2021
We hebben een werknemer die arbeidsongeschikt is. Het ziet er naar uit dat hij zijn eigen werk niet meer kan doen. Nu horen we dat we 're-integratie tweede spoor' in moeten zetten. Wat is dat: re-integratie tweede spoor? En wat is dan het eerste spoor?
Het ‘tweede spoor’ bij re-integratie goed volbrengen
Verdiepingsartikel Re-integratie Publicatiedatum: 30-10-2024
Soms is er voor een langdurig zieke werknemer geen uitzicht meer op werk bij de eigen werkgever. Dan moet werkhervatting bij een andere werkgever geprobeerd worden. Zo’n ‘tweede spoor’ is een lastige, maar geen onmogelijke opgave. Wat moet de arboadviseur erover weten?
Re-integratietraject tweede spoor inzetten
Tool Re-integratie Publicatiedatum: 29-10-2024
Als een zieke werknemer niet meer kan terugkeren binnen de organisatie, moet u een passende functie zoeken buiten de organisatie.
Kan re-integratie tweede spoor ook vrijwilligerswerk zijn?
Vraag & Antwoord Re-integratie Publicatiedatum: 15-01-2025
Een van onze medewerkers is herstellende van een burn-out. We willen graag passende arbeid aanbieden om hem te laten re-integreren, maar binnen onze organisatie (het eerste spoor) ligt dat niet voor de hand. Zelf kwam hij met het idee om vrijwilligerswerk te doen op een kinderboerderij. Kun je eigenlijk re-integreren met vrijwilligerswerk?
Detacheringsovereenkomst re-integratie tweede spoor
Tool Re-integratie Publicatiedatum: 30-10-2024
Gebruik deze detacheringsovereenkomst als u een werknemer wilt detacheren vanwege re-integratie tweede spoor.
Re-integratie tweede spoor: einde arbeidsovereenkomst?
Vraag & Antwoord Re-integratie Publicatiedatum: 20-05-2022
We hebben met onze langdurig arbeidsongeschikte werknemer naar werk bij een andere werkgever gezocht (re-integratie tweede spoor). Dit is gelukt: de werknemer treedt in dienst bij een nieuwe werkgever. Wat betekent dit voor de arbeidsovereenkomst die de werknemer met onze organisatie heeft?
Opleidingskosten bij re-integratie tweede spoor
Nieuws Re-integratie Publicatiedatum: 27-02-2014
Of u in het kader van re-integratie tweede spoor opdraait voor de studiekosten van een arbeidsongeschikte medewerker hangt onder meer af van de vraag of de opleiding bijdraagt aan werkhervatting. Als werkgever moet u in ieder geval zo veel mogelijk doen om de medewerker weer aan het werk te krijgen. Dit kan dus ook betekenen dat u zijn studie- en reiskosten moet betalen, zo blijkt uit een recente rechtszaak.
-
4
Regel de WIA-aanvraag op tijd
Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA)
Infographic Wet WIA Publicatiedatum: 31-07-2023
De WIA kent twee soorten uitkering bij arbeidsongeschiktheid: IVA en WGA. WGA bestaat op zijn beurt uit drie soorten uitkering: de LGU, de LAU en de VVU. Deze infographic zorgt voor een duidelijke overzicht.
Hoe beoordeelt UWV een WIA-aanvraag?
Vraag & Antwoord Wet WIA Publicatiedatum: 15-10-2024
Een van onze werknemers is bijna twee jaar ziek en gaat een WIA-aanvraag indienen. Wat kunnen we verwachten van de beoordeling door UWV? Zijn er nog zaken waar wij op moeten letten?
Werknemer helpen bij aanvragen WIA-uitkering
Tool Re-integratie Publicatiedatum: 21-08-2022
Gebruik dit stappenplan om uw werknemer te helpen bij het aanvragen van een WIA-uitkering.
Wat is een re-integratieverslag en wat moet erin staan?
Vraag & Antwoord Wet verbetering poortwachter Publicatiedatum: 04-11-2021
Bij onze arbeidsongeschikte werknemers willen we nauwgezet aan de verplichtingen uit de Wet poortwachter voldoen. We hebben begrepen dat alle re-integratie-inspanningen in een re-integratieverslag moeten staan. Wat is een re-integratieverslag precies en wat moet er allemaal in staan?
Te late aanvraag WIA: consequentie voor de werkgever?
Vraag & Antwoord Wet verbetering poortwachter Publicatiedatum: 21-08-2022
We hebben een arbeidsongeschikte werknemer die bijna aan het einde van zijn wachttijd van 104 weken zit. Hij moet nu een WIA-uitkering aanvragen, maar neemt daartoe nog geen actie. Kan dit gevolgen hebben voor ons, als werkgever?
Schenk na langdurige ziekte ook aandacht aan WIA-keuring
Verdiepingsartikel Wet WIA Publicatiedatum: 02-02-2022
Veel werkgevers weten (met externe hulp) wel wat zij moeten doen tijdens de eerste twee jaar van arbeidsongeschiktheid. Als zij zich in die jaren goed hebben ingezet voor re-integratie, eindigt daarna de loondoorbetalingsplicht. Wat er vervolgens tijdens de WIA-keuring gebeurt, is minder bekend. Beschikkingen van UWV worden vaak voor kennisgeving aangenomen. Terwijl het altijd loont om na te gaan of die beschikking wel klopt.
-
5
Ontslag na tweede ziektejaar
Zo regelt u ontslag van een zieke werknemer
Toolbox Ontslag Publicatiedatum: 21-03-2024
Het opzegverbod bij ziekte staat eraan in de weg om een werknemer te ontslaan vanwege zijn arbeidsongeschiktheid. Dat neemt niet weg dat een ontslag om andere redenen wel mogelijk is, ook al is de werknemer ziek. Er gelden dan wel strengere eisen voor het ontslag. Deze toolbox helpt u om een ontslag om andere redenen dan arbeidsongeschiktheid goed voor te bereiden.
Tips voor een soepel arbeidsongeschiktheidsontslag bij UWV
Verdiepingsartikel Ontslag Publicatiedatum: 26-02-2025
Na twee jaar arbeidsongeschiktheid vervalt meestal het opzegverbod voor zieke werknemers. Na dit moment kan een organisatie de arbeidsovereenkomst opzeggen. Dat mag echter niet zomaar; dit kan alleen via een vaststellingsovereenkomst of met een ontslagvergunning van UWV. Op de website van UWV staat een formulier waarmee je het ontslag kunt aanvragen. Waar moet je op letten?
Compensatie voor de transitievergoeding
Infographic Transitievergoeding Publicatiedatum: 07-01-2025
Een werkgever die een werknemer na twee jaar ziekte ontslaat, moet een (transitie)vergoeding aan hem betalen. Per 1 april 2020 kunnen werkgevers een compensatie aanvragen bij UWV voor deze (transitie)vergoeding.
Beperking van compensatie transitievergoeding bij ziekte
Nieuws Transitievergoeding Publicatiedatum: 17-09-2024
Vanaf 1 juli 2026 hebben alleen nog kleine werkgevers (minder dan 25 werknemers) recht op compensatie van de transitievergoeding bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Grotere werkgevers draaien vanaf dan zelf op voor de transitievergoeding, blijkt ook uit de Rijksbegroting SZW op Prinsjesdag.
-
6
Derde ziektejaar: vrijwillige loondoorbetaling
Vrijwillige verlenging loondoorbetaling bij ziekte
Nieuws Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 29-02-2024
De hoofdregel is dat een werkgever een zieke werknemer 104 weken het loon doorbetaalt. Daarna kan de werknemer in aanmerking komen voor een uitkering op grond van de Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen (WIA). Maar er kunnen redenen zijn om het loon langer door te betalen, bijvoorbeeld als de werknemer bijna weer beter is.
WIA-uitkering na twee jaar ziekte vrijwillig uitstellen
Verdiepingsartikel Wet WIA Publicatiedatum: 04-07-2023
Na 104 weken arbeidsongeschiktheid komt een werknemer in aanmerking voor een WIA-uitkering en vervalt de loondoorbetalingsplicht van uw organisatie. Heeft u zich als werkgever echter niet voldoende ingezet voor de re-integratie van de werknemer, dan kan UWV uw organisatie met een loonsanctie verplichten het loon maximaal één jaar langer door te betalen. Maar u kunt de loondoorbetaling ook vrijwillig verlengen, bijvoorbeeld als de werknemer bijna hersteld is.
-
7
Derde ziektejaar: omgaan met een loonsanctie
Het derde ziektejaar van werknemers goed begeleiden
Verdiepingsartikel Wet verbetering poortwachter Publicatiedatum: 10-03-2023
Na twee jaar lang het loon te hebben doorbetaald bij ziekte, wordt een werkgever soms geconfronteerd met nóg een schok: een verplicht derde jaar loondoorbetaling. UWV is dan tot het oordeel gekomen dat de werkgever steken heeft laten vallen bij de re-integratie van de werknemer en daarvoor moet boeten. Welke aanpak kunt u het beste kiezen voor dit derde ziektejaar?
Welke rechten heeft de werknemer in zijn derde ziektejaar?
Vraag & Antwoord Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 25-01-2024
Onze organisatie heeft een loonsanctie opgelegd gekregen van het UWV, en we hebben ook nog een werknemer in dienst die vanwege arbeidsongeschiktheid niet kan werken in zijn derde ziektejaar en dus geen loon krijgt. Nu zijn we benieuwd wat de rechten en plichten van de werknemer en werkgever zijn in het derde jaar van arbeidsongeschiktheid. Kunt u hier meer duidelijkheid over geven?
Kunnen we de periode van een loonsanctie verkorten?
Vraag & Antwoord Contact met UWV Publicatiedatum: 03-09-2024
Onze onderneming heeft een loonsanctie opgelegd gekregen door UWV. Zijn er mogelijkheden om die periode te verkorten?
Stop re-integratie niet zomaar na herstel zieke werknemer
Nieuws Re-integratie Publicatiedatum: 13-01-2023
Zelfs als de bedrijfsarts een langdurig zieke werknemer hersteld meldt, doet de werkgever er goed aan de re-integratie-inspanningen niet zomaar te stoppen. Een foutief oordeel van de bedrijfsarts kan namelijk voor het risico van de werkgever komen.
Loondoorbetaling bij loonsanctie UWV: 70% volstaat
Nieuws Loondoorbetaling bij ziekte Publicatiedatum: 30-01-2017
Een werkgever die vanwege een gebrek aan re-integratie-inspanningen het loon van een zieke werknemer langer dan twee jaar moet doorbetalen, kan na de eerste twee jaar volstaan met 70% van het loon. Dat heeft Hof Den Haag bepaald.
Is bedrijfsarts aansprakelijk bij loonsanctie na fout oordeel?
Vraag & Antwoord Re-integratie Publicatiedatum: 18-03-2025
Door een foutief oordeel van de bedrijfsarts heeft UWV onze organisatie een loonsanctie opgelegd. Is het mogelijk om de bedrijfsarts hiervoor aansprakelijk te stellen?
Loonsanctie door verkeerd oordeel bedrijfsarts voorkomen
Verdiepingsartikel Re-integratie Publicatiedatum: 02-01-2024
Is een werknemer langdurig ziek, dan is uw doel als werkgever om hem zo snel mogelijk weer aan het werk te krijgen. Voor de werknemer zelf, maar natuurlijk ook voor uw organisatie. Kan de werknemer volgens de bedrijfsarts (nog) niet werken, dan kunt u niet achteroverleunen. Ook de bedrijfsarts kan er namelijk naast zitten, en dat kan u zomaar eens een loonsanctie opleveren.
-
8
Derde ziektejaar: eigenrisicodragerschap
Kiezen voor eigenrisicodragerschap voor ZW en WGA in zeven stappen
Toolbox Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA Publicatiedatum: 07-08-2024
Uw organisatie kan eigenrisicodrager (ERD) worden voor de Ziektewet en de WGA. U hoeft dan minder premies werknemersverzekeringen aan de Belastingdienst af te dragen, maar uw onderneming draait wel zelf op voor de re-integratieverplichtingen en de uitkering van zieke flexkrachten (Ziektewet) en alle niet blijvend of volledig arbeidsongeschikte werknemers die in aanmerking komen voor een WIA-uitkering (WGA).U kunt hiervoor desgewenst een particuliere verzekering afsluiten. Bij de keuze voor het eigenrisicodragerschap voor de Ziektewet of de WGA moet uw organisatie niet over één nacht ijs gaan. Er zijn veel rechten en plichten om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld het feit dat de OR moet meebeslissen over deze keus. Deze toolbox loodst u langs alle aandachtspunten.
Blijft eigenrisicodrager verantwoordelijk voor re-integratie?
Vraag & Antwoord Eigenrisicodrager Ziektewet en WGA Publicatiedatum: 15-10-2024
Onze organisatie is eigenrisicodrager voor de WGA. Een van onze werknemers is na twee jaar ziekte ontslagen en heeft een WGA-uitkering. We weten dat we als eigenrisicodrager nog tien jaar verantwoordelijk zijn voor de uitkering. Maar hoe zit het met de re-integratie van deze ex-werknemer? Wie is daarvoor verantwoordelijk?
-
9
Meer informatie
Grip op verzuim
Training 1 bijeenkomst (2 dagdelen)
Een zieke werknemer kost u gemiddeld € 250 per dag. Samen met de werknemer bent u verantwoordelijk voor de re-integratie. In de Wet verbetering poortwachter staan uw rechten en plichten. Maar wat mag u van de werknemer verwachten? Welke rol heeft de bedrijfsarts? En wat doet UWV? Tijdens de training Grip op verzuim hoort u de gevolgen van ziekteverzuim en de wettelijke verplichtingen van u en uw werknemers. Deze eendaagse training levert u inzicht en kennis op waarmee u grip krijgt op kostbaar ziekteverzuim!
De Ziekteverzuim Code
Boek Oktober 2023
Veel werkgevers en personeels- of HR-mensen krijgen stress bij het horen van de term Poortwachter. Dat is begrijpelijk, fouten of vergissingen geven veel narigheid. Stress over ziekteverzuim is onnodig. Met dit boek hebben werkgever, leidinggevende en HR- of PZ-medewerker een uitstekende basis: wat moet er in ieder geval gebeuren en wat is het meest nuttig om te doen?
Het belangrijkste wettelijk kader is de Wet verbetering poortwachter (Wvp). Daarin staat een aantal stappen die helpen zo veel mogelijk te voorkomen dat ziekteverzuim uitloopt op blijvende arbeidsongeschiktheid. Dat wordt gewoonlijk aangeduid als de Procesgang poortwachter. De Ziekteverzuim Code legt de wetgeving uit en helpt om de regels goed toe te passen. Auteur Ton van Oostrum was secretaris van de Stuurgroep Verbetering Poortwachter, de samenwerking van organisaties en instellingen betrokken bij vermijden van arbeidsongeschiktheid. Hij is onafhankelijk expert en schrijver over de actualiteit van gezond en veilig werk in de praktijk.
Loondoorbetaling bij ziekte
E-training 8 modules
In praktijk valt het voor werkgevers niet mee om de regels voor loondoorbetaling en re-integratieverplichtingen bij ziekte correct toe te passen. Elke situatie is immers anders. Deze e-training zet alle regels voor u op een rij, zodat u de kans op onnodige missers kunt verkleinen en u de focus kunt verleggen naar het herstel van de werknemer.