Waarom is de eerstejaarsevaluatie bij re-integratie belangrijk?

22 mei 2023

Onze werknemer is inmiddels bijna een jaar arbeidsongeschikt. Volgens de Wet verbetering poortwachter moeten we nu een eerstejaarsevaluatie doen. Waarom is de eerstejaarsevaluatie bij re-integratie belangrijk? En wat is het verschil met (de bijstelling van) het plan van aanpak?

Voor de re-integratie van een arbeidsongeschikte werknemer maakt u een plan van aanpak (verdiepingsartikel). Dit is geen statisch document: als daar een aanleiding voor is, moet u het plan van aanpak bijstellen. Vroeger was hier een apart formulier voor, maar tegenwoordig kunt u voor de bijstelling van het plan van aanpak het formulier eerstejaarsevaluatie gebruiken.

Wat houdt een eerstejaarsevaluatie in?

Bij de eerstejaarsevaluatie kijken u en de werknemer samen terug op de re-integratieactiviteiten van het eerste ziektejaar. U beoordeelt samen dan nog eens expliciet of u op de goede weg zit richting een succesvolle re-integratie. Op dit moment moet ook nadrukkelijk nagedacht worden over de vraag of de re-integratie in het eerste en/of tweede spoor voorgezet wordt. Dit is ook de reden waarom deze evaluatie zo belangrijk is.

Vanaf 1 juli 2023 zijn de werkgever en werknemer verplicht om hun visie op het re-integratietraject te geven in het plan van aanpak, bijstellingen daarvan en de eerstejaarsevaluatie. Dit moet tot meer betrokkenheid bij de re-integratie leiden.

Re-integratie tweede spoor

Na een jaar arbeidsongeschiktheid moeten u en de werknemer starten met een tweedespoortraject, tenzij er binnen drie maanden een concreet perspectief is op structurele werkhervatting. Deze hervatting moet plaats vinden binnen de eigen organisatie in eigen, aangepast of ander passend werk dat zo dicht mogelijk aansluit bij de functionele mogelijkheden.

Ligt dit niet in de lijn der verwachting dan zult u (ook) aan de slag moeten met re-integratie tweede spoor. Een tweede-spoortraject moet uiterlijk binnen zes weken na de eerstejaarsevaluatie (in de 52e verzuimweek) starten. 

Geen belastbaarheid werknemer in eerste ziektejaar?

Als de werknemer in het eerste ziektejaar in het geheel niet belastbaar is, kunt u ook niet aan de re-integratie werken. Dat heeft als gevolg dat als de werknemer in het tweede jaar wél belastbaar wordt, u alsnog van start gaat met re-integratie eerste spoor. Maar, daarnaast moet u ook meteen starten met een tweedespoortraject.

De enige reden waarom in u dit geval niet met re-integratie tweede spoor hoeft te starten, is dat er binnen drie maanden een concreet perspectief is op structurele werkhervatting. Deze hervatting moet plaats vinden binnen de eigen organisatie in eigen, aangepast of ander passend werk dat zo dicht mogelijk aansluit bij de functionele mogelijkheden.



Meer informatie over de Wet verbetering poortwachter vindt u in de toolbox Stap voor stap door de Wet verbetering poortwachter.