Laat UWV werknemers met WIA herkeuren

9 oktober 2015 | Door redactie

Als uw organisatie zieke werknemers heeft die een arbeidsongeschiktheidsuitkering ontvangen, is een herkeuring door UWV een goed idee. Als blijkt dat ze weer aan de slag kunnen, kan dat uw organisatie flink geld schelen.

Ontvangen (oud-)werknemers van uw organisatie een uitkering op grond van de Ziektewet of WIA, dan doet u er goed aan om deze medewerkers van tijd tot tijd te laten herkeuren door UWV. Als bij een herkeuring blijkt dat een arbeidsongeschikte het werk weer geheel of gedeeltelijk kan oppakken, bespaart uw organisatie namelijk op de premielasten.
Grote werkgevers en eigenrisicodragers kunnen direct besparen. Zij betalen namelijk een individuele premie aan UWV of een particuliere verzekeraar of bekostigen zelf de uitkering van een gedeeltelijk arbeidsongeschikte (ex-)medewerker. Kleine werkgevers betalen een sectorpremie (tool) en profiteren indirect.

Onterecht een uitkering voor veel zieke werknemers

Eigenlijk zou een gedeeltelijk arbeidsongeschikte werknemer verplicht een jaarlijkse herkeuring moeten ondergaan, vindt de vakbond van UWV-verzekeringsartsen Novag. Doordat UWV te weinig herkeuringen uitvoert, zijn naar schatting 150.000 van de 800.000 uitkeringen wegens arbeidsongeschiktheid onterecht, aldus Novag. Een jaarlijkse herkeuring zou dit probleem flink beperken.