Ook werknemer met Long COVID kan WIA-uitkering krijgen

11 februari 2022 | Door redactie

Eind deze maand markeert het tweejarig bestaan van de coronacrisis in Nederland. Dat betekent dat UWV binnenkort steeds meer WIA-beoordelingen gaat doen van zieke werknemers die door Long COVID al twee jaar niet of minder kunnen werken. Wat moeten werkgevers hierover weten?

De ziekte waarbij mensen langdurig last houden van klachten door het coronavirus, wordt Long COVID genoemd. Er is nog veel onduidelijk over het verloop en het mogelijke herstel van Long COVID. Maar ook al is Long COVID een relatief nieuwe ziekte, de verzekeringsartsen van UWV zijn op de hoogte van de meeste actuele kennis rond de ziekte. De onvoorspelbaarheid van Long COVID maakt geen verschil voor de WIA-beoordeling; dit geldt namelijk ook voor veel andere ziekten. De systematiek van de WIA is ingericht op een onzeker ziekteverloop. Bij een WIA-beoordeling draait het om de belastbaarheid van de zieke werknemer en niet om welke diagnose de werknemer heeft gekregen. Dat betekent dat de verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen van UWV naar de situatie van de individuele werknemer kijken en naar zijn belastbaarheid op het moment van beoordeling.

Herbeoordeling mogelijk bij onzekerheid

De WIA-aanvraag (tool) en beoordeling van de aanvraag na twee jaar ziekte wegens Long COVID is dan ook niet anders dan bij andere ziekten. De verzekeringsarts beoordeelt welke belemmeringen de zieke werknemer heeft als gevolg van Long COVID en welke mogelijkheden hij (nog) wel heeft om werk te verrichten. Als de verzekeringsarts oordeelt dat de werknemer nu of in de toekomst mogelijk nog (gedeeltelijk) kan werken, bepaalt de arbeidsdeskundige vervolgens wat de mate van arbeidsongeschiktheid is.
Als er toch nog veel onzeker is over het verdere verloop van de ziekte en het eventuele herstel, is een voorlopige beoordeling en op een later moment een herbeoordeling in te plannen. De werkgever, de werknemer of UWV zelf kan het initiatief nemen voor deze herbeoordeling als er een verandering is in de gezondheid – en dus belastbaarheid – van de werknemer. Wel heeft UWV momenteel grote achterstanden in het uitvoeren van beoordelingen, waardoor het langer kan duren voordat een werknemer is beoordeeld of herbeoordeeld.

Positieve coronatest niet nodig

Het maakt ook niet uit dat veel zieke werknemers die binnenkort in aanmerking komen voor een WIA-uitkering, geen positieve coronatest kunnen overleggen omdat er in het begin van de pandemie nog niet zoveel getest werd. UWV erkent Long COVID als ziekte; het is voor de beoordeling niet nodig een positief testbewijs te overleggen.
Werknemers die drie maanden na een coronabesmetting nog last hebben, kunnen terecht bij C-support, een door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) opgerichte organisatie. UWV werkt nauw samen met deze organisatie, die Long COVID patiënten informeert, adviseert en ondersteunt tijdens het herstelproces.