Heb ik belastingvoordelen als ik onderneming start met een WIA-uitkering?

24 juli 2019

Ik ga met een WIA-uitkering een nieuwe onderneming starten. Heb ik vanwege mijn arbeidsongeschiktheid dan wel recht op belastingvoordelen?

Voor een volledig arbeidsgeschikte ondernemer is het voldoen aan het urencriterium van 1.225 uur een haalbaar doel. Maar voor u als arbeidsongeschikte ligt dit iets anders, want als u ziek bent kunt u niet werken. Om gedeeltelijk arbeidsongeschikten tegemoet te komen hoeft u niet aan deze te hoge eis te voldoen. Voor gedeeltelijk arbeidsongeschikten geldt een verlaagd urencriterium van 800 uur per jaar. De bijzondere aftrekpost die geldt voor gedeeltelijk arbeidsongeschikte zelfstandig ondernemers die minimaal 800 uur in hun eigen onderneming gewerkt hebben, is:

  • het eerste jaar € 12.000
  • het tweede jaar € 8.000
  • het derde jaar € 4.000

De aftrek kan echter niet hoger zijn dan de winst. Deze aftrekpost komt ook niet naast de gewone zelfstandigen- en startersaftrek, maar in plaats hiervan. Als u eenmaal een eigen inkomen verdient, is het afhankelijk van de hoogte hiervan of u uw uitkering nog zult behouden. Tijdens de aanloopperiode is het vaak mogelijk dat de uitkering gewoon uitgekeerd wordt. Stem het een en ander eerst af met UWV. Voor het halen van het urencriterium is handig om te weten dat de indirecte tijd die u in de onderneming stopt ook meetelt.

 Meer informatie over fiscale ondernemersregelingen vindt u in de toolbox Zo past u de ondernemersregelingen correct toe.