Met Windows 8 wordt het allemaal anders

In 2012 zal softwareontwikkelaar Microsoft besturingssysteem Windows 8 op de markt brengen. Dit is de opvolger van Windows 7. Nu duurt het nog wel even voordat het zover is en Windows 8 ook zijn intrede zal doen binnen organisaties. Maar Microsoft heeft wel alvast een tipje van de sluier opgelicht over de veranderingen, aanpassingen en noviteiten. En die zijn best revolutionair te noemen. U kunt dit zelf bekijken door een proefversie van Windows 8 te downloaden.

19 september 2011 | Door redactie

Een van de grote veranderingen in Windows 8 is het bureaublad. De oude look en gebruikswijze van dit scherm zijn volledig op de schop genomen. Het thuisscherm bestaat nu uit een veld van tegels, door Microsoft ‘live tiles’ genoemd. Daarbij staat iedere tegel voor een programma of app. U kunt kiezen voor een groot of klein formaat tegel, en u deelt het scherm intuïtief en naar eigen wens in. Om door de verschillende velden met tegels te scrollen, zelf schermen samen te stellen of om navigatie-icoontjes tevoorschijn te toveren, kunt u met uw vinger over het scherm vegen. Over het scherm vegen? U hoort het goed, want Windows 8 speelt helemaal in op de groeiende populariteit van tablets en smartphones. De tegelindeling van Windows 8 is dan ook afgekeken van de interface die bij verscheidene tablets al gewoon is. Maar aangezien desktops vooralsnog niet voorzien zijn van aanraakschermen, blijft dit ook gewoon mogelijk met uw muiswiel.

Proefversie Windows 8 downloaden

Bent u benieuwd hoe dit alles er uit gaat zien, dan kunt u een proefversie downloaden. Zoals Microsoft op de site aangeeft, kunnen sommige onderdelen nog veranderen in de definitieve versie. Voor de ‘sneak preview’ van Windows 8 moet u de proefversie wel ‘schoon’ op uw pc installeren. Met andere woorden: een upgrade van Windows 7 is niet mogelijk.