Update Windows 7 kan sneller met tool

Het regent klachten over de updatefunctie van Microsoft voor Windows 7. Het kan uren duren voordat updates binnengehaald zijn en soms worden ze zelfs helemaal niet gevonden. Dat is lastig als je je systeem wilt beschermen tegen lekken. Initiatieven van derden kunnen hulp bieden.

7 juni 2016 | Door redactie

De klacht dook op in het najaar van 2015: officiële updates voor Windows 7 en Vista via de in Windows ingebouwde updateservice zijn niet meer vooruit te branden. Veel gebruikers rapporteerden een pc die ineens uren staat te zoeken voordat de updates überhaupt gevonden zijn, en dan moet het installatieproces nog beginnen. Microsoft heeft zelf nooit een oplossing geboden die afdoende is. Raar, want ook al is Windows 10 inmiddels uitgebracht, de ondersteuning van Windows 7 eindigt pas in 2020. Op een gegeven moment is er wel een nieuwe versie van de update-tool uitgebracht, maar die heeft lang niet bij alle gebruikers tot het gewenste resultaat geleid. Het probleem wordt besproken op vele fora, maar de aangedragen oplossingen werken niet voor iedereen.

Autopatcher is alternatief

Dat is een potentieel probleem, omdat het in deze tijd erg belangrijk is om een systeem te hebben waarop de lekken zoveel mogelijk gedicht zijn. Dat geldt zeker als de laptop of pc gebruikt wordt voor thuiswerken. Een goed alternatief kan het open source-project Autopatcher zijn. Deze tool haalt na installatie alle Windows-updates (snel) binnen. Daarna kan de gebruiker zelf kiezen wat en wanneer hij installeert. Dat kan ook offline, omdat de updates al op de pc staan.