Wel of niet upgraden naar Windows 10

Wie iets te kiezen heeft, kan vanaf vandaag gratis overstappen naar de nieuwe versie van het besturingsprogramma Windows 10. Daar kijken veel gebruikers naar uit, vooral degenen die nu werken met Windows 8. De grootste verandering is de verdwijning van de veelbesproken tegels.

29 juli 2015 | Door redactie

Het was al lang aangekondigd: vanaf 29 juli 2015 is Windows 10 gratis te downloaden. Een opluchting voor veel gebruikers van de oude versie van het besturingsprogramma; voorganger Windows 8 heeft voor veel ergernissen gezorgd. Vooral de tegels en het ontbreken van de strartknop was velen een doorn in het oog. Elke gebruiker met Windows 7 of 8 op zijn pc kan vanaf vandaag kosteloos overstappen naar windows 10. Een voordeel dus als u thuis voor uw werk gebruik maakt van uw eigen laptop of pc. Zakelijke gebruikers blijven betalen voor het besturingssysteem. Opvallend is dat windows 10 vooral ontworpen lijkt om de mobiele gebruiker te bedienen. Enkele opvallende veranderingen in de nieuwe Windows 10.

Afscheid van de tegels en terugkeer startmenu

Waar niemand rouwig om zal zijn: Windows 10 is tegelvrij! Dat betekent dat u weer gebruik kunt maken van het oude vertrouwde startmenu. U kunt wel met de tegels werken als u wilt, alleen moet u deze nu zelf activeren. Die optie vindt u terug in het startmenu. In de linkerbenedenhoek vindt u dus als vanouds een overzicht van de mappen, documenten en programma's. Verder is Windows 10 volledig ingericht om ook de mobiele gebruiker van dienst te zijn. Er is dus een speciale modus voor gebruik op een tablet met een los toetsenbord; Windows 10 past zich automatisch aan en gaat over in de tabletstand. Spraakbesturing,het Actiecentrum voor het instellen van allerlei notificaties en de Vensterbank waarmee u extra bureaubladen kunt maken, zijn voorbeelden van opties die het gebruik van Windows 10 op mobiele apparaten aantrekkelijker maken.