Windows 10 zonder toestemming geïnstalleerd?

Ook bij mensen die Windows 10 niet gereserveerd hebben, worden de setup-bestanden voor de nieuwe versie van dit besturingssysteem automatisch gedownload. Vervolgens kan er een upgrade plaatsvinden, zonder dat de gebruiker hiervoor toestemming heeft gegeven.

17 augustus 2015 | Door redactie

In het bericht ‘Uitrol Windows 10 zal gefaseerd plaatsvinden’ kon u lezen dat vanaf 29 juli de uitrol van Windows 10 heeft plaatsgevonden. Nu blijkt echter dat ook bij gebruikers die deze nieuwe versie van het besturingssysteem niet gereserveerd hebben er automatisch setupbestanden naar de pc worden gestuurd. Microsoft geeft aan dat dit alleen gebeurt als de gebruiker bij de instellingen van Windows Update onder ‘Aanbevolen opties’ het vakje ‘Aanbevolen updates op dezelfde manier ontvangen als belangrijke updates’ heeft aangevinkt. De organisatie schaart de upgrade naar Windows 10 dus onder een aanbevolen update.

Windows 10 upgrade kan gebruiker niet annuleren

Normaal gesproken hebben gebruikers de mogelijkheid om een  update af te wijzen, doordat die  in Windows Update staat. De Windows 10-upgrade komt hier echter niet bij te staan. Hierdoor kan de gebruiker de upgrade dus niet annuleren. Volgens Microsoft is dit wel mogelijk door de optie ‘Schijfopruiming’ te gebruiken. Hiermee kunnen mensen de installatiebestanden verwijderen, maar het is wel mogelijk dat deze vervolgens weer opnieuw gedownload worden.