Merendeel mkb’ers en zzp’ers verwacht omzetgroei

16 april 2019 | Door redactie

In de afgelopen drie jaar hebben veel mkb’ers (60%) en zzp’ers (45%) hun omzet zien stijgen. Ook de komende drie jaar zien er voor velen rooskleurig uit: zo’n 77% van mkb’ers verwacht een omzetstijging. Voor zzp’ers is dat 64%. Dat zijn conclusies uit een onderzoek van de Kamer van Koophandel.

Wat is voor ondernemers de grootste uitdaging voor de komende drie jaar? Het hebben van voldoende klanten en een financiële buffer (tool), het bepalen van het juiste uurtarief en/of prijzen, en de ontwikkelcapaciteit voor een nieuw product of dienst blijkt uit de antwoorden van de deelnemers aan het onderzoek. 

Graag in loondienst

Ruim een kwart van zzp’ers (26%) wil liever geheel of gedeeltelijk in loondienst werken. Dit geldt ook voor 16% van mkb’ers. Velen van hen hadden de afgelopen drie jaar relatief vaak een omzetdaling. Zij zijn ook vaker ontevreden over hun inkomen en hebben vaker een relatief jonge onderneming. Bijna een kwart (23%) van zzp’ers en een vijfde van mkb’ers (19%) hebben de afgelopen drie jaar minder omzet gedraaid.

Liever geen personeel

Zo’n 28% van de mkb’ers wil geen personeel in vaste dienst nemen vanwege de financiële risico’s. Zo’n 25% van de mkb’ers neemt geen mensen aan vanwege een gebrek aan goed gekwalificeerd personeel. Daarnaast worden ‘te veel rompslomp’(14% van de mkb’ers  en 22% van de zzp’ers) en de behoefte om samen te werken met andere ondernemers (16% van mkb’ers en 34% van zzp’ers) genoemd als redenen om niet op zoek te gaan naar vast personeel.

Flexibele oplossing voor mkb’ers

Bij een toename van het werk gaat ongeveer twee  derde van de ondernemers zelf meer uren maken. Is dat niet genoeg, dan kiezen mkb’ers veelal voor een flexibele oplossing: 26% overweegt het inhuren van een zzp’er, 19% een tijdelijk contract en 17% een constructie zoals payroll, detachering of uitzendpersoneel. Van de mkb’ers overweegt 20% het aannemen van een vaste kracht.

Samenwerking met andere zzp’ers

Naast het maken van meer uren kiezen ook zzp’ers voor een flexibele oplossing: zij overwegen samenwerking met andere zzp’ers (34%), zeggen vaker ‘nee’ tegen opdrachten (33%) of geven de opdrachten door aan collega’s (29%), blijkt uit het onderzoek Groeiambities en -belemmeringen van zzp en klein-mkb (pdf)  van de Kamer van Koophandel.

Bijlagen bij dit bericht

Begroten omzet
E-learning | VideoCollege 32 minuten