DNB: eigen huis moet naar box 3

De Nederlandse Bank (DNB) vindt dat de fiscale verschillen tussen het huren en kopen van een woning kleiner moeten worden. Dit kan door het eigenwoningforfait stapsgewijs te verhogen, de hypotheekrenteaftrek sneller af te bouwen of de eigen woning geleidelijk over te brengen naar box 3 van de inkomstenbelasting.

11 januari 2021 | Door redactie

De DNB stelt dat kopers van eigen woningen door de belastingvoordelen vaak veel lagere woonuitgaven hebben dan huurders. En dat dit verschil in de toekomst steeds groter zal worden omdat de huren blijven stijgen terwijl de lasten voor kopers niet of nauwelijks toenemen. Dit gat moet de overheid aanpakken. Hierdoor zal de welvaart stijgen.

Eigenwoningforfait te verhogen

Het verschil kan de overheid kleiner maken door bijvoorbeeld de hypotheekrenteaftrek sneller af te bouwen of het eigenwoningforfait in stappen te verhogen. Door deze verhoging stijgen de kosten voor de eigenwoningbezitters. Het kan ook een oplossing zijn om de eigen woning geleidelijk over te brengen naar box 3. Huiseigenaren gaan dan belasting betalen over het vermogen dat er in hun woning zit. Ze hebben dan geen hypotheekrenteaftrek meer.

Fiscale voordelen drijven huizenprijzen op

De fiscale voordelen van een eigen woning drijven volgens DNB de huizenprijzen te veel op. Als die voordelen minder zouden zijn, is de verwachting dat huren betaalbaarder worden omdat verhuurders minder huur hoeven te vragen om aan hun rendementseis te voldoen.

Bijlagen bij dit bericht