OR krijgt per 2017 stem in topbeloningen

20 september 2016 | Door redactie

Het wetsvoorstel dat de ondernemingsraad (OR) overlegrecht moet geven over de beloning van topbestuurders gaat naar verwachting per 1 januari 2017 in. Dit blijkt uit de stukken die op Prinsjesdag zijn gepubliceerd.

In het wetsvoorstel – dat de Wet op de ondernemingsraad (WOR) wijzigt – wordt geregeld dat de bestuurder jaarlijks verplicht in gesprek moet met de OR over de beloning van topbestuurders. In dit gesprek moeten zij de beloningsverhoudingen binnen de organisatie bespreken. De verplichting geldt alleen voor organisaties met 100 werknemers of meer. Let op: het gaat dus niet zozeer om een overlegrecht, maar een overlegplicht.

Bestuurder moet informatie geven over arbeidsvoorwaarden

Daarnaast moet de bestuurder informatie geven aan de OR over de ontwikkeling van de arbeidsvoorwaarden en de beloning van verschillende groepen werknemers binnen de organisatie. De wetswijziging moet ervoor zorgen dat alle werkgevers deze normen gaan hanteren.

Artikel 28 van de Wet op de ondernemingsraden

De overlegplicht over topbeloningen en beloningsverhoudingen ligt in lijn met de bestaande bepaling uit artikel 28 van de Wet op de ondernemingsraden. Dat artikel kent de OR de taak toe om de naleving van (wettelijke) regels op het gebied van arbeidsvoorwaarden binnen de organisatie zoveel mogelijk te bevorderen.