WOR sluit jongeren uit van de OR

24 september 2015 | Door redactie

Volgens verschillende jongerenorganisaties hebben jongeren nu weinig mogelijkheden om mee te praten in de OR. Dat komt onder andere door de huidige vormgeving van de Wet op de ondernemingsraden (WOR) waardoor jongeren zich niet meteen verkiesbaar mogen stellen en het eerste half jaar ook niet mogen stemmen bij de OR-verkiezingen.

CNV Jongeren, FNV Jong, VCP Young Professionals en AWVN Young HR geven aan dat het voor jongeren onder de huidige regels voor de medezeggenschap moeilijk is om hun stem te laten horen in de organisatie. Jongeren zouden zich onder de regels van de WOR niet verkiesbaar kunnen stellen en het eerste half jaar mogen ze ook geen stem uitbrengen bij de OR-verkiezingen.

WOR op de schop

Jongeren willen wel meepraten in de OR, maar daarvoor moet volgens hen eerst de WOR op de schop. De jongerenorganisaties zien hierbij een belangrijke rol voor de Sociaal-Economische Raad (SER). Die zou meer aandacht bij jongeren kunnen creëren voor het belang van medezeggenschap.

Afwijken met het OR-reglement

In artikel 6 van de WOR staat nu dat werknemers die ten minste zes maanden in de organisatie werken, kiesgerechtigd zijn. Werknemers die minstens één jaar in dienst zijn, zijn verkiesbaar als lid van de OR. De OR mag in het OR-reglement afwijken van deze voorwaarden door een andere diensttijd te bepalen als dit bevorderlijk is voor een goede toepassing van de WOR.