Straks hogere WW-premie voor tijdelijk contract?

10 oktober 2017 | Door redactie

Als het aan de formatiepartijen ligt, gaan werkgevers straks een hogere premie voor de Werkloosheidswet (WW) betalen als zij werknemers een tijdelijk contract aanbieden. Nu is de WW-premie nog gedifferentieerd per sector, maar daar komt dus mogelijk verandering in.

De formatiepartijen stellen in het regeerakkoord 2017 (tool) dat werkgevers in de toekomst mogelijk meer WW-premie moeten betalen als zij werknemers een tijdelijk contract aanbieden en juist minder premie als zij werknemers een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd aanbieden. Deze maatregel moet het voor werkgevers aantrekkelijker maken om werknemers een vast contract te geven.

Premie nu nog afhankelijk van sector

De formatiepartijen willen daarnaast het gesprek aangaan met de sociale partners over hoe de WW-uitkering activerender kan worden. De WW-premie is één van de premies werknemersverzekeringen die werkgevers moeten betalen. Op dit moment verschilt de hoogte van de premie per sector. De sectorpremie voor de bouw bedraagt in 2017 bijvoorbeeld 1,45% en die voor uitzendbedrijven 5,08%. Als de WW-premie afhankelijk wordt van het soort arbeidscontract, vervalt de differentiatie per sector.