UWV gaat experimenteren met sollicitatieplicht WW

24 mei 2024 | Door redactie

De ministerraad heeft onlangs ingestemd met een voorstel om UWV juridisch de ruimte te geven voor een groot experiment met de WW-sollicitatieplicht. Dit moet inzicht geven in wat het beste werkt om mensen met een WW-uitkering weer aan het werk te helpen.

Voor werknemers, werkgevers én overheid is het goed als werknemers na baanverlies snel weer werk vinden. Daarom bestaat er in de Werkloosheidswet (WW) een sollicitatieplicht voor uitkeringsgerechtigden. Maar of mensen daardoor ook daadwerkelijk sneller werk vinden, is onderwerp van discussie. De sollicitatieplicht is mogelijk wel een prikkel om actief te zoeken naar werk, maar zegt niets over de effectiviteit van die zoektocht. Bovendien kan het voortdurend moeten solliciteren demotiverend werken voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Experiment met drie groepen

Het experiment, dat is voorgesteld door demissionair minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid, moet duidelijkheid geven over de effectiviteit van de sollicitatieplicht en mogelijke alternatieven voor de plicht opleveren. De bedoeling is om vier jaar lang onder meer dan 100.000 werkzoekenden onderzoek te doen naar wat het beste werkt bij het vinden van werk vanuit de WW. In het experiment worden drie groepen samengesteld:

  • Een controlegroep waarvoor de reguliere sollicitatieplicht (vier sollicitatie-activiteiten per vier weken) geldt.
  • Een groep zonder sollicitatieplicht, die op eigen initiatief op zoek naar werk kan en niet wordt gecontroleerd.
  • Een groep met maatwerk en eigen sollicitatie-aanpak. Deze groep wordt gecontroleerd op de afspraken die ze zelf maken in een plan van aanpak.

Alle deelnemers in de groepen hebben de keuze om van de hulp van UWV gebruik te maken. Het streven is om in het najaar te starten met het experiment. Geven de resultaten van het experiment daar aanleiding toe, dan kan er nieuw beleid worden ontwikkeld om WW-gerechtigden sneller en duurzaam aan het werk te helpen.