Abonnement smartphone valt onder afbetaling

14 april 2016 | Door redactie

Als u een abonnement afsluit waarbij een smartphone is inbegrepen, wordt dat voortaan gezien als een aankoop op afbetaling. Minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem heeft dat bekendgemaakt. Door zijn beslissing moeten telecomproviders zich vanaf nu aan de Wet op het financieel toezicht houden.

Telecomproviders bieden klanten ‘gratis’ smartphones aan bij het afsluiten van een abonnement. In werkelijkheid is de aankoopprijs van deze toestellen in de abonnementsprijs verwerkt. Daarom heeft Minister Dijsselbloem (van Financiën) besloten dat een abonnement met een inbegrepen smartphone moet worden gezien als een uitgestelde betaling. Het gevolg is dat abonnementen met een toestel onder de Wet op het financieel toezicht vallen en dat telecomproviders verantwoording moeten afleggen aan de AFM (Autoriteit Financiële Markten).

Strenge regels voor providers

Concreet moeten telecomproviders zich aan strengere regels gaan houden. Een van die nieuwe regels is bijvoorbeeld dat providers verplicht zijn om u te informeren over de rentepercentages die zij berekenen over het afbetalen van de smartphone. Het moet namelijk duidelijk zijn hoe veel extra kosten u betaalt voor het toestel.