Android One kan veilig alternatief zijn voor ‘gewone’ Android

Tegenwoordig zijn er ook smartphones in de winkel te vinden die als besturingssysteem Android One hebben. Een beetje verwarrend misschien, maar dit is een nieuwe vorm van het Android-besturingssysteem dat tot nu toe dominant is. Google is de initiatiefnemer van Android One.

19 november 2018 | Door redactie

Oorspronkelijk lanceerde Google besturingssysteem Android One om te gebruiken op smartphones in landen waar mensen niet zo veel aan telefoontoestellen kunnen uitgeven. Maar inmiddels heeft Android One ook zijn intrede gedaan in Nederland. Er is namelijk een groot voordeel aan het besturingssysteem verbonden: er worden drie jaar lang beveiligingsupdates (tool) gegarandeerd en twee jaar lang Android-updates. Google kan dit doen omdat Android One in feite een ‘kale’ versie is. Fabrikanten die dit besturingssysteem op hun smartphones zetten, doen daar vrijwel geen eigen aanpassingen aan. Juist die eigen aanpassingen verhinderen vaak het snel doorgeven van nieuwe updates aan klanten.

Ook geschikt voor zakelijk gebruik

Android One is vooral geschikt voor gebruikers die voornamelijk behoefte hebben aan de basisfuncties van hun toestel. Door de combinatie met de gegarandeerde beveiligingsupdates zou het prima passen bij zakelijk gebruik (tool). Twee fabrikanten die al toestellen met Android One op de Nederlandse markt brengen, zijn Nokia en Xiaomi. Een merk als HTC is ermee bezig.