Appen onder het rijden is levensgevaarlijk

Wie zich in de auto met Google Maps een weg door het verkeer baant, heeft zijn mobiel waarschijnlijk in een houder op het dashboard geklemd. Hoe groot de verleiding ook is om dan even te appen, doe het niet. Het is levensgevaarlijk.

16 januari 2020 | Door redactie

Appen terwijl uw telefoon in een houder zit, is net zo gevaarlijk als met de mobiel in de hand. Dit blijkt uit onderzoek van de Stichting Wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Appen – of dat nu in de hand of in een houder gebeurt – beïnvloedt het rij- en kijkgedrag zodanig dat er op de weg levensgevaarlijke situaties ontstaan.

Appende automobilist slingert meer

Uit het SWOV-onderzoek blijkt dat appende automobilisten met minder constante snelheid rijden, meer slingeren en minder vaak in de spiegels kijken. Ook ervaren ze hun rit als meer inspannend dan als ze niet hoeven te appen. Ze kijken tijdens het appen zelfs langer en vaker naar de smartphone als de telefoon in een houder zat dan als ze hem in de hand houden.

Zes keer meer kans op ongeval

Het onderzoek wijst uit dat appen zowel de rijbekwaamheid als het zicht op de weg nadelig beïnvloedt. Of dat nu in een houder of in de hand is. Het maakt ook niet uit welk geslacht de appende bestuurder heeft, of hij jong of oud is en of hij een ervaren of onervaren ‘apper’ is. Mensen die tijdens het autorijden berichten typen of lezen, hebben 6 keer meer kans op een ongeluk dan mensen die niet met hun telefoon bezig zijn.

‘Niet storen’-functie tijdens het rijden

Omdat handheld appen in de auto verboden is, denken veel automobilisten dat appen in een houder wel veilig is. Dit blijkt nu niet zo te zijn. De meeste automobilisten moeten toch navigeren met hun mobiel. Daarbij moeten ze het apparaat ook bedienen, bijvoorbeeld om wegomleidingen te bekijken of te zien waar een file is ontstaan. Dit is beter voor de doorstroming en de verkeersveiligheid. Dan kan de ‘niet storen’-functie uitkomst bieden. De SWOV pleit voor meer onderzoek.

Bijlagen bij dit bericht