Apple liever gelikt dan groen

9 juli 2012 | Door redactie

Apple heeft zelf de stap genomen om zich terug te trekken uit de Amerikaanse EPEAT (Electronic Product Environmental Assessment Tool). Dit is een keurmerk voor milieuvriendelijke apparatuur. Apple heeft een koerswijziging ingezet, en het weet dat nieuwe producten niet meer zullen voldoen aan het keurmerk. Daarom stapt het bedrijf liever nu zelf uit de EPEAT.

Apple heeft een nieuwe MacBook Pro op de markt gebracht die ultradun is en een retinascherm heeft. Onder de motorkap is er echter het nodige gebeurd waardoor Apple niet bepaald meer voldoet aan het criterium duurzaamheid. Zo zou uit een test door reparatiebedrijf iFixit blijken dat het geheugen is vastgesoldeerd op het moederbord, waardoor het niet meer te vervangen of uit te breiden is. De batterij is vastgelijmd aan de behuizing, zodat een lege batterij een serieus probleem zal vormen. En een kapot scherm vervangen is ook al geen optie, omdat het helemaal weggewerkt is in de behuizing. Ten slotte twijfelt iFixit ook of de SSD harde schijf te upgraden is, maar het merkt op dat dit mogelijk op termijn aangepast zal worden. 

Ook iPad lastig te repareren

Apple geeft zelf de voorkeur aan een mooi en ultraslank ontwerp en vindt duurzaamheid op dit moment minder belangrijk. Het heeft zich dan ook afgemeld voor EPEAT en laat de producten niet meer toetsen op de criteria voor duurzaamheid. Alleen bedrijven met dit keurmerk mogen apparatuur verkopen aan de Amerikaanse overheid. Overigens is de MacBook Pro niet het enige Apple-apparaat dat lastig te repareren is. Ook de iPad heeft bijvoorbeeld een vastgelijmde batterij.