Apps maken de kust veilig op de smartphone

27 november 2012 | Door redactie

U heeft verschillende mogelijkheden om uw smartphone te beveiligen. Wachtwoorden instellen en het toestel vergrendelen bij inactiviteit zijn twee van de mogelijkheden. U kunt nog een stapje verder gaan door apps te gebruiken voor de beveiliging van uw smartphone. Verschillende soorten apps kunnen van pas komen.

Een zakelijke smartphone bevat informatie die niet voor ieders ogen bedoeld zijn. Uw werkgever verwacht dat u die gegevens goed beschermt. Het is dus van belang om uw smartphone goed te beveiligen.

Smartphone traceren met app

Voor de beveiliging van uw smartphone kunt u apps gebruiken. Zo kunt u een back-up maken van gegevens zodat u deze ook nog heeft als u uw smartphone kwijtraakt. Ook kunt uw smartphone op afstand blokkeren zodat de toegang tot het toestel volledig afgesloten is.

  • Traceren: voor de verschillende besturingssystemen zijn er gratis apps beschikbaar om uw smartphone op afstand traceren, zoals Find my iPhone, BlackBerry Protect en Avast Mobile Security, Where’s My Droid en Anti Droid Theft voor Android. U kunt daarmee bijvoorbeeld het toestel vergrendelen of de gegevens volledig wissen.
  • Back-up-apps: Veel telefoonfabrikanten leveren gratis softwareprogramma’s om een back-up te maken van de gegevens op uw smartphone, zoals iTunes en BlackBerry Media sync of Backup Everything voor Android.
  • Wachtwoorden-app: met de gratis app Password Keeper voor Android, iOS en BlackBerry kunt u uw wachtwoorden beheren. Uw gegevens zijn dan vergrendeld en beveiligd, in tegenstelling tot wachtwoorden die u bijvoorbeeld opslaat onder ‘notities’. Zo kunt u dus makkelijk voor elke online dienst een ander wachtwoord gebruiken.
  • Plan B: na registratie kunt u deze gratis app voor Android  installeren, zelfs als u uw smartphone al bent verloren. Om de app op afstand te installeren, logt u in met dezelfde Google-gebruikersnaam waarmee u uw Android-telefoon heeft geregistreerd. U ontvangt per e-mail de locatie waarop uw smartphone zich bevindt. U kunt de actuele locatie iedere tien minuten opvragen door een bericht te sturen naar uw verloren smartphone met de tekst ‘locate’.
  • Datapolice: met de app Datapolice voor Android en BlackBerry krijgt u – naast traceren per sms – ook een rapportage als de onrechtmatige eigenaar uw simkaart wisselt. Daarbij krijgt u de locatie en het nieuwe telefoonnummer te zien. Deze app kan ook op afstand foto’s maken en meeluisteren. Dit is geen gratis app.