Beveiligingstips voor oudere smartphone

26 april 2016 | Door redactie

Android-smartphones die een jaar of drie oud zijn, krijgen vaak geen updates meer van de fabrikant. Ze werken echter nog prima. Gebruikers zitten dan wel met het probleem dat hun toestellen minder veilig worden. Gelukkig zijn er wel mogelijkheden om jezelf te beschermen, buiten de updates van de fabrikant om.

Bezitters van een Android-smartphone die geen updates meer krijgt, missen niet alleen functionaliteit ten opzichte van moderne toestellen. Zij worden ook niet meer voorzien van veiligheidsupdates. Zolang malware voor het platform Android nog zeldzaam was, speelde dit een minder grote rol. Maar naarmate smartphones een grotere rol krijgen bij zaken als betalen en de opslag van belangrijke bestanden, wordt het ook interessanter voor cybercriminelen om er malware voor te schrijven. Zo heeft nu bijvoorbeeld voor de eerste keer ransomware zijn intrede gedaan bij Android-toestellen. In dit geval blijkt de ransomware nog onschadelijk te maken door een fabrieksreset. Gebruikers van oudere smartphones die niet al hun bestanden kwijt willen zijn, doen er goed aan een back-up te maken of hun kostbare foto’s, video’s en documenten op te slaan in de cloud. Bij een fabrieksreset verdwijnen deze namelijk van het toestel.

Zelf een browser-app downloaden

Ransomware is een vorm van malware die bestanden op een apparaat versleutelt. De gebruiker kan er niet meer bij en moet betalen om ze weer toegankelijk te maken. Een back-up kan in dit geval redding bieden, maar gebruikers kunnen hun smartphone ook veiliger maken door niet meer te surfen met de browser die in Android is ingebouwd. Deze wordt namelijk ook niet meer bijgewerkt. Download in plaats daarvan zelf een browser-app; die is actueel en biedt betere bescherming.