Camera moet afleiding tijdens autorijden voorkomen

8 juli 2021 | Door redactie

De meeste ongelukken op de weg worden veroorzaakt door afleiding van de bestuurder. Om hier iets tegen te doen, krijgen alle regionale politie-eenheden een slimme camera die bespeurt of bestuurders tijdens het rijden een smartphone vasthouden.

Verkeersongevallen kunnen verschillende oorzaken hebben, maar de top drie wordt gevormd door te hard rijden, rijden onder invloed en afleiding. Dit laatste gebeurt meestal door het vasthouden en gebruiken van een smartphone of een ander mobiel apparaat. Alle eenheden van de politie worden daarom voortaan uitgerust met een camera genaamd MONOcam. De software van de camera kan detecteren of de bestuurder van een auto een mobiel apparaat in zijn hand heeft. De AI-camera is door de politie zelf ontwikkeld en kan zowel binnen als buiten de bebouwde kom worden geplaatst.

Camera herkent vasthouden mobiel

De politie heeft MONOcam eerst in een pilot getest en gaat de camera nu in heel Nederland gebruiken. Alle regionale politie-eenheden worden uitgerust met de slimme camera (tool). Tijdens de pilot is de camera ‘geleerd’ hoe deze moet herkennen dat een bestuurder een apparaat in zijn hand houdt. Alleen het vasthouden hoeft te worden aangetoond. Of de bestuurder het apparaat ook daadwerkelijk gebruikt en ermee belt of appt doet niet ter zake. De bestuurder mag het apparaat wel aanraken als het in een houder zit, maar wie een apparaat in de hand houdt, is strafbaar. Het is belangrijk dat medewerkers die op de weg zitten, hierover goed worden geïnformeerd.  

Goedgekeurd door Autoriteit Persoonsgegevens

Als de camera signaleert dat een bestuurder een apparaat in de hand houdt, gaat er een seintje naar een agent van Team Verkeer. Die controleert of de melding klopt. Daarna volgt een onafhankelijke controle door een tweede politieagent. Gaat het om een overtreding, dan gaat de informatie naar het Centraal Justitieel Incassobureau (CJIB), dat de bekeuring verstuurt. Deze werkwijze is goedgekeurd door de Autoriteit Persoonsgegevens (AP). De beelden worden korte tijd op een laptop bewaard en beelden van andere inzittenen worden automatisch geblurd. Na het doorsturen naar het CJIB worden de beelden op de laptop verwijderd en bewaart het CJIB de foto’s van overtreders. Net zoals dat nu gebeurt bij beelden van flitspalen. Lees meer over het gevaar van mobiele apparatuur tijdens het autorijden in het artikel ‘Veilige heilige koe’ in Office Rendement 2-2021.