Datacenter met flash; is dat iets voor ons?

1 december 2015 | Door redactie

De eerste datacentra experimenteren op dit moment met de vervanging van harde schrijven. In plaats daarvan kiezen ze voor flash als opslagmethode. Stel dat uw datacenter dat ook wil gaan doen. Logisch dat u zich af zult vragen of dat wel zo’n goed idee is. Vooral omdat flash-opslag veel duurder is dan de opslag op harde schijven.

Als uw bedrijf veel data beheert, zal het die ongetwijfeld hebben ondergebracht in een datacenter. De gangbare manier van opslaan daar is op harde schijven. Daarin is echter een omslag aan het ontstaan: de eerste centra zijn nu overgestapt op het bieden van flash als opslagmedium. Op zich is dat duurder, maar volgens Cloudworks.nu is er ook het nodige voor te zeggen. Flash is bijvoorbeeld veel sneller toegankelijk, wat dus een pré kan zijn als uw bedrijf heel veel data heeft die ook heel vaak geraadpleegd worden. Ook heeft flash minder ruimte, minder energie en minder koeling nodig, wat uiteindelijk veel kan schelen in de tarieven die u betaalt. Het kan dus best interessant zijn om dat eens op een rijtje te zetten, zeker als u weet dat er ook combi’s van traditionele hardeschijfopslag en flash mogelijk zijn.

Laptop start veel sneller op

Flashgeheugen is te vinden in allerlei media waar zeer kleine opslag gevraagd wordt: usb-sticks, sd-kaartjes, SSD-schijven, maar bijvoorbeeld ook in smartphones. Als u een SSD-schijf in uw laptop ingebouwd heeft, zult u merken dat deze veel sneller opstart dan met een gewone harde schijf. Dat is een goed voorbeeld van het snelheidsverschil dat bereikt kan worden met flashgeheugen.