Een iPad is voor de fiscus een computer

2 oktober 2015 | Door redactie

De Hoge Raad heeft recent aangegeven dat de iPad onder de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen een computer is. Maar hoe zit dat nu met de huidige werkkostenregeling?

Het vergoeden of verstrekken van een tablet mocht onder de oude regels voor vergoedingen en verstrekkingen alleen onbelast gebeuren bij een zakelijk gebruik van minimaal 90%. Dit heeft de Hoge Raad onlangs bepaald. Tablets vallen namelijk onder de regels van computers en dergelijke apparatuur. Als de Hoge Raad tablets zou hebben aangemerkt als communicatiemiddel, was een onbelaste vergoeding of verstrekking al bij meer dan 10% zakelijk gebruik mogelijk geweest.

Tablet moet nodig zijn voor het werk

Onder de werkkostenregeling is het onderscheid tussen communicatiemiddelen en computerapparatuur niet meer relevant. Als uw organisatie vindt dat de werknemer de tablet nodig heeft voor zijn werk, valt hij onder het noodzakelijkheidscriterium (tool) en is deze belastingvrij te verstrekken, ongeacht het privégebruik. En kunt u het apparaat niet onder het noodzakelijkheidscriterium kwijt, dan kan de tablet nog onder de gerichte vrijstelling vallen, die geldt voor hulpmiddelen die de werknemer voor minstens 90% zakelijk moet gebruiken.
Hoge Raad, 11 september 2015, ECLI (verkort): 2496