Even oplader lenen niet zonder risico

8 januari 2015 | Door redactie

De batterij van uw smartphone of tablet al halverwege de werkdag bijna leeg? Er is vast een collega te vinden van wie u even de oplader kunt lenen. Maar wees op uw hoede: opladers die er aan de buitenkant hetzelfde uitzien, kunnen wel degelijk technisch verschillen. En sommige apparaten zijn niet van deze verschillen gediend…

Er is een oplader meegeleverd met uw smartphone, en ook in de doos van uw tablet zat een kabeltje om het toestel van energie te voorzien. Ze hebben allebei een micro-USB-aansluiting, dus gebruikt u ze door elkaar. Hoewel dat in de meeste gevallen geen kwaad kan, is het wel goed om te weten dat sómmige USB-opladers meer stroom leveren dan andere. Een lader voor een tablet laat bijvoorbeeld meer Ampère door dan het kabeltje waarmee u de smartphone oplaadt. Gebruikt u de tablet-oplader om de smartphone van stroom te voorzien, dan zult u zien dat het apparaat er sneller dan normaal weer tegenaan kan. Dit kan geen kwaad; u hoeft niet bang te zijn dat uw smartphone ontploft.

Alleen oplader met keurmerk gebruiken

Dat is een ander verhaal bij de vaak goedkope opladers die u her en der kunt kopen. Die zijn soms van ronduit slechte kwaliteit en voldoen lang niet altijd aan de eisen. Hierdoor kunnen ze oververhit raken en in het ergste geval uw smartphone laten ontploffen. Controleer daarom altijd of een  merkloze oplader een CE- of een ROHS-keurmerk heeft.