Gebruikte smartphone door langere garantie interessant

24 oktober 2017 | Door redactie

Nu een nieuwe smartphone met top-specificaties al rond de € 1.000 moet kosten, wordt een tweedehands toestel aantrekkelijk. Om het vertrouwen daarin bij consumenten te ondersteunen, gaan reparateurs die bij brancheorganisatie Uneto-VNI zijn aangesloten, twee jaar garantie geven.

Nieuwe smartphones doen een aanslag op de spaarpot. De toptoestellen van grote fabrikanten kosten bijna € 1.000. Voorbeelden zijn de Samsung Galaxy Note en de iPhone 8. Veel consumenten vinden het aantrekkelijk om dan een tweedehands, zogenoemde refurbished smartphone te kopen. Ze durven echter niet goed, omdat ze niet weten hoe betrouwbaar zo’n toestel is. Brancheorganisatie Uneto-VNI wil aan die situatie een eind maken en heeft aangekondigd dat bij haar aangesloten reparatiebedrijven vanaf 1 december 2017 twee jaar garantie gaan bieden, zowel op de hardware als de software. De toestellen worden afgeleverd na controle van onder andere het besturingssysteem, de accu, het scherm, de aanraakfuncties, de cameralens, de microfoon en de werking van wifi en bluetooth.

Meer dan 51 reparatiebedrijven

In totaal zijn er 51 reparatiebedrijven bij de Uneto-VNI aangesloten. Op de website van de brancheorganisatie is dit te controleren. Ook mag een aangesloten reparateur het branche-logo voeren. Reparateurs die landelijke bekendheid hebben verworven, bieden vaak eveneens langer garantie op hun refurbished smartphones. Zo weet een koper zeker dat hij niet met een toestel komt te zitten dat er al na een half jaar mee ophoudt (tool).