Geen Google-apps meer op Android-toestel?

21 april 2016 | Door redactie

Er komt mogelijk een einde aan de vooraf geïnstalleerde Google-apps op Android-smartphones. De Europese Commissie heeft de conclusie getrokken dat Google zich schuldig maakt aan oneerlijke concurrentie. Daarom daagt de Europese Commissie de zoekmachinereus voor de rechter.

De Europese Commissie is niet te spreken over de werkwijze van Google. Op Android-smartphones worden enkele eigen apps vooraf geïnstalleerd, die lastig tot niet te verwijderen zijn. Dat zijn de Google-zoekmachine en de app-winkel Play Store, maar ook bijvoorbeeld een messengerdienst en Google Drive. Dit belemmert de concurrentie op de app-markt omdat 80% van de smartphones in Europa op Android draait.

Europese Commissie klaagt Google aan

Uit een mededingingsonderzoek van de Europese Commissie blijkt onder andere dat Google smartphone-fabrikanten en providers betaalt om geen concurrerende zoekmachines mee te leveren op de apparaten. De uitkomsten van het onderzoek zijn voor de Europese Commissie genoeg reden om Google aan te klagen. Het doel is om een einde te maken aan de vooraf geïnstalleerde Google-apps, maar waarschijnlijk moet de zoekmachinegigant ook een boete of een schikking betalen. Helaas moet u nog wat geduld uitoefenen voordat u van de apps af bent; het kan nog jaren duren voordat Google en de Europese Commissie hun conflict hebben uitgevochten.