Geleende oplader kan uw smartphone opblazen

7 januari 2015 | Door redactie

Het is verleidelijk om de Samsung-oplader van uw collega te lenen als u die van uw HTC-toestel even niet kunt vinden. Hoewel veel opladers er op het eerste gezicht hetzelfde uitzien, zijn er wel degelijk verschillen aan de binnenkant. In het ergste geval kunt u door de oplader van een ander te gebruiken zelfs uw smartphone opblazen.

Er is een oplader meegeleverd met uw tablet, en ook in de doos van uw smartphone zat een kabeltje om het toestel van energie te voorzien. Ze hebben allebei een micro-USB-aansluiting, dus gebruikt u ze door elkaar. Hoewel het in de meeste gevallen geen kwaad kan, is het wel goed om te weten dat sommige USB-opladers meer stroom leveren dan anderen.

Oppassen met goedkope lader

Een lader voor een tablet laat bijvoorbeeld meer Ampère door dan het kabeltje waarmee u de smartphone oplaadt. Gebruikt u de tablet-oplader om de smartphone van stroom te voorzien, dan zult u zien dat het apparaat er sneller dan normaal weer tegenaan kan. Dit kan geen kwaad; u hoeft niet bang te zijn dat uw smartphone ontploft. Dat is een ander verhaal bij de vaak goedkope opladers die u her en der kunt kopen. Die zijn soms van ronduit slechte kwaliteit en voldoen lang niet altijd aan de eisen. Hierdoor kunnen ze oververhit raken en in het ergste geval uw smartphone laten ontploffen! Controleer daarom altijd of een onofficiële oplader een CE- of een ROHS-keurmerk heeft.