Hardware van Apple binnenkort ook zelf te repareren

1 december 2021 | Door redactie

Lange tijd was het ondenkbaar: zelf sleutelen aan Apple-hardware, zoals iPhones, iPads en Mac-computers. Maar het strikte reparatiebeleid van fabrikant Apple is nu toch aan het kenteren.

Vanaf begin volgend jaar is het mogelijk dat niet alleen Apple zelf en zijn gecertificeerde verkooppunten/reparateurs, maar ook externe partijen die niet bij Apple aangesloten zijn en zelfs klanten bepaalde reparaties mogen uitvoeren. Het zogenoemde ‘Self Service Repair’-programma gaat klanten helpen bij het repareren van een iPhone 12 of 13, en over enige tijd ook Mac-computers met een M1-processor. De omslag van Apple komt onder andere voort uit milieu-overwegingen in het kader van de duurzaamheid, maar ook aankomende wetgeving over het ‘recht op reparatie’ van hardware speelt een rol.

Recyclen oude onderdelen in ruil voor korting

In eerste instantie richt het reparatieprogramma zich op het vervangen van onderdelen als de accu, het scherm of de camera. Later wordt de ondersteuning uitgebreid naar andere onderdelen. De onderdelen zijn te bestellen in een speciale, nog op te tuigen online store voor Self Service Repair. De prijzen zijn op dit moment nog niet bekend, maar wie oude onderdelen inlevert om te recyclen krijgt korting (tool), aldus Apple.