Is vooraf geïnstalleerde software oneerlijk?

8 september 2016 | Door redactie

Het is een juridisch interessante kwestie: is de verkoop van een computer met daarop vooraf geïnstalleerde software oneerlijk of misleidend voor de kopende partij? Ze hebben immers geen eigen keuze in de software die zij gaan gebruiken. Het Europese Hof van Justitie heeft naar aanleiding van een langslepende rechtszaak geoordeeld dat dit niet het geval is.

De zaak die het balletje aan het rollen bracht, dateert alweer uit 2008. Een Fransman had een Sony-computer gekocht waarop Windows Vista Home Premium geïnstalleerd stond. Omdat de man bij thuiskomst niet akkoord ging met de gebruiksvoorwaarden (tools) van het besturingssysteem, wilde hij graag geld terug van Sony, maar dan alleen de waarde van Windows Vista Home Premium. Sony ging hiermee niet akkoord: de man kon het volledige aankoopbedrag terugkrijgen, niet alleen de waarde van de geïnstalleerde software. Een gang naar de rechter volgde.

Prijzen softwareprogramma’s geen essentiële informatie

Het Europese Hof van Justitie heeft nu besloten dat bij de verkoop van computers met vooraf geïnstalleerde software van oneerlijke praktijken geen sprake is. Het voldoet namelijk aan de verwachting van de meeste consumenten, en is niet in strijd met de professionele zorg die verkopers moeten leveren. Ook de aanklacht ‘misleiding’ werd van tafel geveegd: de prijzen van de afzonderlijke softwareprogramma’s zijn volgens de rechter geen essentiële informatie bij de aanschaf van een computer. De consument kan ook zonder die informatie een weloverwogen beslissing (tools) nemen om de apparatuur aan te schaffen.