Kijkt u 14 minuten langer naar het vogeltje?

21 oktober 2015 | Door redactie

Er gaan geruchten dat de nieuwe iPhone 6s niet altijd hetzelfde is. Apple zou de processor bij twee verschillende fabrikanten ingekocht hebben, waardoor het ene toestel sneller door zijn batterijlading heen zou zijn dan het andere. Onder andere de Britse consumentenorganisatie Which! nam de proef op de som, en wat blijkt? Het gerucht klopt. Maar heeft het ook gevolgen voor de prestaties van het toestel?

Volgens verschillende kopers van de nieuwe iPhone 6s loopt het ene toestel sneller leeg dan het andere. Het verschil zou oplopen tot twee uur en gebruikers waren al bang voor nog een hardware-debacle. De oorzaak zou zijn, dat Apple niet in ieder toestel dezelfde processor heeft aangebracht. Natuurlijk is het heel lastig om daar achter te komen, en al helemaal niet als het toestel nog in de winkel ligt. De Britse consumentenorganisatie Which! besloot daarom de proef op de som te nemen. En inderdaad, sommige toestellen draaien op een processor van het merk Samsung en andere hebben een TSMC-processor. Apple heeft dat inmiddels ook bevestigd.

Het scheelde geen twee uur

Maar scheelt het nu ook in batterijduur? Inderdaad wel iets, maar geen twee uur. Dat is niet alleen de conclusie van Which!, maar bijvoorbeeld ook van Ars Technica, dat dezelfde test deed. De TSMC-processor bleek iets beter te presteren, maar het was sterk afhankelijk van de activiteit - bijvoorbeeld een conference call - hoevéél beter. Bij video kijken scheelde het bijvoorbeeld 14 minuten. Het gemiddelde verschil bedroeg 2-3%.