Kort geding moet twee jaar updates afdwingen

16 februari 2016 | Door redactie

De Consumentenbond heeft een kort geding aangespannen tegen telefoonfabrikant Samsung. De inzet: Samsung moet zijn smartphones minimaal twee jaar na aankoop van updates voorzien. Ook moet de telefoonfabrikant transparanter zijn over het updatebeleid, zodat de klant weet wat hij kan verwachten.

Op 16 februari dient een kort geding van de Consumentenbond versus smartphonefabrikant Samsung. De Bond eist dat klanten die een smartphone van dit merk kopen, tot twee jaar na de aankoopdatum kunnen rekenen op updates van het besturingssysteem (Android). Het is niet voor niets dat de Bond dit zo formuleert, want veel fabrikanten kijken niet naar de aankoopdatum, maar naar de datum waarop een toestel de fabriek verlaat. Hierdoor is het zelfs op dit moment nog mogelijk om toestellen aan te schaffen die een paar Androidversies achterlopen en dat ook na een update zullen blijven doen. Volgens de Consumentenbond draait 82% van de Samsung-smartphones twee jaar na introductie niet op de nieuwste Android-versie. Bij Apple krijgen toestellen wel gedurende twee jaar updates van het besturingssysteem iOS, hoewel dat niet altijd foutloos gaat.

Betere functionaliteit na update

Updates zijn niet alleen nodig voor de veiligheid, maar ook voor de functionaliteit. Apps werken niet altijd optimaal op oudere versies en gebruikers kunnen niet profiteren van de nieuwe functies die zijn ingebouwd in nieuwe versies van het besturingssysteem. Dit is natuurlijk extra relevant als de smartphone ook zakelijk wordt gebruikt. Sowieso duurt het vaak lang voordat fabrikanten van Android-toestellen updates rondsturen; zij passen de basisversie meestal aan voor hun merk en moeten die aanpassingen ook weer testen voor ieder type toestel.