Kwart Android-apps risico voor bedrijven

Android-smartphones winnen aan populariteit in het bedrijfsleven. De kans is daarmee groot dat er apps die een bedrijfsrisico vormen op zakelijke Android-smartphones terechtkomen. Dat zijn er meer dan u denkt. Ongeveer een kwart van alle Android-apps zou toegang hebben tot gevoelige bedrijfsgegevens. U kunt daar maatregelen tegen nemen.

7 november 2012 | Door redactie

Veel Android-apps zijn niet onschuldig. Sommige vormen zelfs een bedrijfsrisico. Volgens beveiligingsbedrijf Bit9 vormt een kwart van de Android-apps een risico voor uw bedrijf. Van de 400.000 onderzochte apps nam 26% de vrijheid om gevoelige informatie die wordt gevonden in adresboeken, e-mails en agenda’s te stelen. De enige manier om dit te voorkomen is door zulke apps niet te installeren.

Android-apps toch gedownload

Om de app te kunnen downloaden en installeren moet de gebruiker akkoord gaan met de voorwaarden. In die voorwaarden staat dat de apps uw gegevens mogen bekijken en doorsturen. Bij weigering kan de gebruiker de app niet installeren. Veel gebruikers nemen daarom voor lief dat apps in de Android-smartphone kunnen rondneuzen. U zult echter liever niet hebben dat werknemers zulke apps downloaden. Wijs de medewerkers in uw bedrijf daarom op de risico’s van zulke apps. Eventueel kunt u het beleid erop aanpassen. Het is ook mogelijk om het downloaden van apps volledig te blokkeren, maar houdt er dan rekening mee dat u dan ook heel nuttige apps tegenhoudt.