Malwaremakers hebben de iPhone ontdekt

9 november 2012 | Door redactie

Ook op de iPhone en de iPad moet u oppassen voor malware. Velen denken dat iOS vrij is van malware, maar die denken toch echt verkeerd. Lange tijd bleef het besturingssysteem van Apple malwarevrij. Ondertussen zijn er ook kwaadaardige programma’s die zich richten op de iPhone en de iPad. Alleen al het afgelopen kwartaal waren dat er twee.

De iPhone heeft lange tijd weinig tot geen last gehad van malware. Dat heeft Apple vooral te danken aan strenge controle in de App Store. Malwaremakers lijken zich daar niet meer door tegen te laten houden. Antivirusbedrijf F-Secure heeft namelijk vastgesteld dat het iPhone-besturingssysteem iOS in het afgelopen kwartaal met twee typen malware is geconfronteerd. Het gaat om Fidall en FinSpy. Fidall is een app die contactgegevens steelt en vervolgens uw contacten bestookt met sms’jes. FinSpy gaat nog een stapje verder: e-mailberichten, sms-berichten en telefoongesprekken worden schaamteloos onderschept. Ook kunt u via GPS worden getraceerd.

Waan u niet veilig met iPhone

Twee kwaadaardige programma’s zijn natuurlijk niets vergeleken bij de 51.000 unieke exemplaren waar Android het afgelopen kwartaal mee te maken kreeg. Maar het betekent wel dat u zich niet veilig moet wanen met een iPhone of een iPad.