Nieuwe smartphone stapt over op Android 6.0

19 januari 2016 | Door redactie

Sinds een paar maanden is de nieuwe versie van Android – Android 6.0 Marshmallow – beschikbaar. Dat betekent echter niet dat alle gebruikers daar ook meteen van profiteren. Fabrikanten hebben nog allerlei eigen toevoegingen aan het besturingssysteem. Rond deze tijd zullen de berichten van een klaarstaande update de gebruikers bereiken.

Voor de gebruikers van redelijk nieuwe Android-smartphones zal binnenkort een update naar Android 6.0 klaarstaan. Deze versie, ook wel bekend onder de naam Marshmallow, is al een paar maanden op de markt. Omdat fabrikanten hier nog hun eigen sausje overheen gooien, duurt het echter altijd een aantal maanden voordat gebruikers de update ook echt kunnen downloaden. Bovendien is het maar de vraag of een toestel nog een update zal ontvangen. De meeste fabrikanten houden het updaten vol tot een jaar of twee nadat het toestel de fabriek verlaten heeft. Na die periode wordt het besturingssysteem niet meer bijgewerkt.

Consumentenbond start kort geding tegen Samsung

Dit is natuurlijk onveilig, zeker als smartphones zakelijk beschikbaar worden gesteld (tool). De Consumentenbond legt het zelfs uit als oneerlijke handelspraktijk en begint daarom een kort geding tegen Samsung. De eis is drieledig: niet alleen updates voor de Samsung-toestellen, maar ook betere informatie over de duur van de updateperiode en over kritieke veiligheidslekken. Updates vinden bijvoorbeeld niet plaats tot 1,5-2 jaar na aankoop, maar na het moment dat een toestel de fabriek verlaat. Er zijn nog steeds smartphones te koop voor meer dan € 100 die besturingssysteem Android 2.3 of zelfs 2.2 hebben. Ook na een update blijven die steken op hooguit Android 4.4 zonder uitzicht op meer.