Onveilige opladers kunnen brand veroorzaken

7 november 2017 | Door redactie

’s Nachts smartphones en tablets opladen lijkt een logisch moment. Toch raden brandweer en de verzekeraars dit af. Bij het opladen worden soms opladers en kabels gebruikt die brandgevaarlijke situaties kunnen opleveren. Ze raken eerder oververhit met alle gevolgen van dien.

Volgens de brandweer en verzekeraars is het brandgevaarlijk om apparaten met lithium-ion-accu’s, zoals smartphones, tablets en elektrische auto's (tools) zonder toezicht op te laden. In de praktijk gebeurt dit vaak ’s nachts. Na een paar uur laden is de smartphone vol, maar de gebruiker koppelt hem pas de volgende ochtend los. In de tussentijd blijft een onveilige lader stroom nemen die niet meer afgegeven kan worden aan de accu, die immers vol is. Het gevolg is oververhitting en mogelijk brand. De combinatie smartphone met bijgeleverde lader is zo afgesteld, dat de lader stopt met stroom binnenhalen als de accu vol is. Het is dus belangrijk om altijd de bijgeleverde oplader of een kwaliteitsoplader te gebruiken. Maar ook die kunnen kapot gaan, vandaar dat de brandweer adviseert om altijd in de buurt te blijven als dergelijke apparatuur aan het stroomnet verbonden is.

Ook nog andere maatregelen

Gebruikers die zich bewust zijn van de risico’s kunnen ook nog andere maatregelen nemen om brand te voorkomen. Zo kan de ondergrond waarop de smartphone ligt tijdens het opladen een rol spelen. Een bank vliegt eerder in brand dan een bureau of een aanrechtblad. Ook bestaan er zogenoemde ‘lipo safe’ bags of zakjes, waar de smartphone in opgeborgen kan worden tijdens het laden. Op kantoor moeten brandmelders en -blussers aanwezig zijn (tool). Daarnaast kan de smartphone overdag geladen worden door hem aan de desktop of laptop te hangen. Verbind de laptop dan wel met het stroomnet, anders is deze snel leeg.