Onveilige situaties door wifi van apparaten

22 november 2016 | Door redactie

Veel nieuwe apparaten die u nu als organisatie aan kunt schaffen, hebben standaard de optie om verbinding met internet te leggen. Maar het is wel de vraag of dit de veiligheid van de digitale infrastructuur van uw organisatie niet in gevaar brengt.

Veel apparaten hebben tegenwoordig standaard de mogelijkheid om verbinding met internet te leggen. Een bekend en al wat langer bestaand voorbeeld is natuurlijk de printer met wifi, maar ook de wat minder voor de hand liggende apparatuur als koffiezetapparaten en verlichting wordt geleverd met internetverbinding. Koopt u die als organisatie, dan legt zo’n apparaat na installatie verbinding met de op kantoor aanwezige wifi. Maar bij gebrek aan regels zijn ze lang niet allemaal even veilig. Ze zijn bijvoorbeeld voorzien van een niet te veranderen wachtwoord. Hierdoor krijgen hackers in feite een extra toegangsdeur tot het organisatie-netwerk, want die wachtwoorden zijn meestal makkelijk te achterhalen.

D66 wil apparaten verbieden

Het is dus de vraag of die situatie wel acceptabel is. Politieke partij D66 vindt van niet, en pleit ervoor om dergelijke onveilige apparaten te verbieden. Ook pleit de partij voor officiële veiligheidsstandaarden waar apparatuur dan voortaan aan zou moeten voldoen.

Firewall is noodzakelijk

Apparaten die zelfstandig verbinding met internet kunnen leggen zonder menselijke tussenkomst vormen het zogenoemde Internet of Things. Een belangrijke veiligheidsmaatregel om de kans op datalekken te verkleinen is om altijd te zorgen dat een firewall de internettoegang monitort.