Populaire apps verbannen naar de zwarte lijst

4 april 2013 | Door redactie

Wie een smartphone of tablet van de zaak heeft, kan daarop apps downloaden. Daar is niet elke werkgever even blij mee. Sommige apps vormen een beveiligingsrisico. Ook willen werknemers nog wel eens apps downloaden die niets met het werk te maken hebben. Dat kan genoeg reden zijn om een zwarte lijst op de stellen met apps die verboden zijn.

Bijna iedere werknemer heeft tegenwoordig wel een smartphone of tablet op zak, ook op het werk. Het komt steeds vaker voor dat werkgevers bepaalde apps op een zwarte lijst zetten. Vooral populaire apps als Angry Birds, Dropbox, Facebook en YouTube worden vaker op een zwarte lijst gezet, zo meldt het Enterprise Mobility Cloud Report van Citrix. Maar liefst 18% van de ondervraagde organisaties heeft een zwarte lijst opgesteld. De aanbieders van mobiele apps houden zich vaak niet aan de Wet op de privacy, waardoor de apps gevoelige informatie verzamelen van smartphones en tablets. Dat kan ook gaan om bedrijfsgegevens die niet in verkeerde handen mogen vallen.

App op zwarte én witte lijst

Dat gebeurt zonder dat u daarvoor expliciet toestemming heeft gegeven en vaak ook zonder dat u het weet. U leest immers vast niet de volledige tekst van de gebruikersvoorwaarden waarmee u akkoord moet gaan. Niet alleen de veiligheid van bedrijfsgegevens komt in gevaar, maar werkgevers willen ook voorkomen dat werknemers te pas en te onpas spelletjes kunnen spelen of hun Facebook-pagina bezoeken of bijwerken. Werkgevers kunnen ook kiezen voor een ‘witte’ lijst met apps die werknemers wél mogen gebruiken. Daar staan vaak onder meer op: Adobe Reader, Evernote, Google Chrome, NitroDesk en TouchDown. Sommige apps komen zowel op zwarte lijsten als op ‘witte’ lijsten voor. Dat kunnen apps zijn die niet altijd even netjes met privacy omspringen, maar zakelijk gezien wel handig zijn.