Printen vanaf de iPad geen appeltje-eitje

De iPad wordt in toenemende mate zakelijk gebruikt. De behoefte om te printen vanaf het mobiele apparaat wordt daarmee groter. Want maakt u bijvoorbeeld notities op de iPad tijdens een vergadering, dan kan het zijn dat u die wilt uitprinten. Printen is vanaf de meeste iPads mogelijk, maar u moet er wel even wat moeite voor doen.

20 maart 2012 | Door redactie

U kunt de iPad zien als een soort mini-computer. En net zoals op een desktop kunt u de behoefte hebben om iets uit te printen. Jammer genoeg is dat niet de meest simpele handeling op het apparaat. Draait uw iPad niet minimaal op iOS 4.2, dan is printen helemaal niet mogelijk. Apple heeft de printmogelijkheden pas bij die versie toegevoegd. Maar ook als uw iPad draait op een geschikte versie – dat kunt u controleren onder Instellingen, Algemeen, Info, Versie – is het niet gezegd dat u kunt printen. Update voor de zekerheid ook uw apps. Het kan namelijk zijn dat oudere versies van de apps printen niet ondersteunen.

Weinig geschikte printers voor iPad

De printfunctie van de iPad heet AirPrint. Om te printen – dat kan overigens ook vanaf de iPhone en iPod – hoeft u niets te configureren. Het grootste struikelblok is eigenlijk dat slechts een klein groepje printers – van de merken Brother, Epson, Hewlett Packard en Lexmark  – geschikt is voor de iPad. De printer en de iPad moeten bovendien aangesloten zijn op hetzelfde WiFi-netwerk om gebruik te kunnen maken van AirPrint.