Rechter wijst kort geding Consumentenbond af

9 maart 2016 | Door redactie

Voorlopig hoeft smartphonefabrikant Samsung zijn updatebeleid niet te veranderen. De Consumentenbond spande een kort geding aan over dit onderwerp, maar de vorm ‘kort geding’ is vooral bedoeld voor spoedeisende zaken. Volgens de rechter is de spoed in deze kwestie niet aangetoond, waardoor zij zich ook niet inhoudelijk over de zaak gebogen heeft. Als de Consumentenbond toch een uitspraak wil afdwingen, zal het een nieuwe zaak moeten starten.

In januari van dit jaar begon de Consumentenbond een kort geding tegen telefoonfabrikant Samsung. Het doel hiervan was om af te dwingen dat Samsung zijn toestellen langer zou voorzien van updates en dat het bedrijf zijn klanten hier ook betere informatie over zou bieden. Helaas komt hier voorlopig geen duidelijkheid over, omdat de rechter het verzoek heeft afgewezen op andere gronden. Volgens de rechter heeft de Consumentenbond onvoldoende duidelijk kunnen maken dat er haast bij is. Een kort geding is bedoeld voor zaken waarin snel een uitspraak gedaan moet worden omdat er een deadline is.

Betere onderbouwing nodig

De rechter voegde daar nog aan toe dat een toewijzing van de claim van de Consumentenbond tot hoge kosten voor Samsung zou leiden. Omdat bij een kort geding de snelle uitspraak voorop staat, zou een ‘normale’ rechtszaak hier beter voor geschikt zijn. Er kan dan uitgebreider op alle argumenten voor en tegen ingegaan worden. Dit zou leiden tot betere onderbouwing van de uitspraak, wat volgens de rechter door de grote gevolgen wel nodig is. Het is nu dus aan de Consumentenbond om eventueel een nieuwe rechtszaak te beginnen.