Samsung Galaxy door kwaadwillende te resetten

27 september 2012 | Door redactie

De razend populaire Samsung Galaxy-smartphones kunnen door kwaadwillenden op afstand worden gereset. Als u tijdens het browsen per ongeluk op een verkeerd linkje klikt, kan een ander uw smartphone commando’s geven. Het lijkt erop dat alle Samsung-toestellen met de Touch Wiz-technologie vatbaar zijn voor de kwetsbaarheid. Dat zijn onder andere de Galaxy S Advance en de Galaxy S II.

Het klikken op de verkeerde link kan ervoor zorgen dat uw Samsung Galaxy-smartphone door een vreemde wordt gereset. Via de link wordt er dan een code naar uw telefoon gestuurd die ervoor zorgt dat er een harde reset plaatsvindt. Bij een harde reset bent u al uw instellingen en gegevens kwijt. Ook kan mogelijk uw sim-kaart op afstand onklaar worden gemaakt. Niet alleen het klikken op links kan een reset veroorzaken. Ook QR-codes en Near Field Communication – een techniek die wordt gebruikt om met smartphones te betalen – kunnen riskant zijn.

Galaxy S III ontspringt de dans

In ieder geval de Galaxy S II en de Galaxy S Advance zijn kwetsbaar. Waarschijnlijk zijn alle Samsungtoestellen die gebruik maken van Touch Wiz te resetten. De Galaxy S III kan ook worden gereset op afstand, maar dat geldt alleen voor een bepaalde versie. De variant die in Nederland wordt verkocht is niet vatbaar voor de truc. Naast de Samsungtoestellen blijken ook smartphones van Sony, HTC en Motorola kwetsbaar te zijn.