Smartphone altijd grondig wissen bij doorverkopen

28 november 2017 | Door redactie

Het ligt voor de hand om een niet langer gebruikte smartphone een andere bestemming te geven. Wordt dat doorverkopen, zorg er dan voor dat alle persoonlijke gegevens verwijderd zijn om geen privacyproblemen te krijgen.

Herkenbaar: een half jaar geleden een nieuwe smartphone gekocht en de oude in een la gegooid. En ja, die ligt daar maar. Doorverkopen of weggeven is dus een optie. Omdat hij al een tijdje niet gebruikt is, staat niet iedereen er dan bij stil dat het toestel nog allerlei persoonlijke gegevens bevat. Het is vervelend als die in handen komen van een vreemde. Zorg daarom altijd dat de smartphone ‘leeg’ is als hij de deur uitgaat. Handmatig wissen (tool) is daarbij onvoldoende. Toestellen die de laatste drie jaar op de markt gekomen zijn, bieden de functie ‘wipe’, ‘erase’ of ‘factory reset’ aan die alle gebruikersdata verwijdert. Omdat de data dan nog wel terug te halen zijn, wordt aangeraden vóór het verwijderen eerst encryptie (e-learning) aan te zetten. Op de iPhone is dit gekoppeld aan het ingeven van een toegangscode. In Android is het een onderdeel van de beveiligingsinstellingen.

Zeer gevoelige gegevens

Door deze encryptie worden de gegevens in ieder geval gehusseld. Geef daarna de opdracht ‘erase’, ‘wipe’ of ‘factory reset’, te vinden in de instellingen. Bij de iPhone kan dit ook via iTunes of iCloud. Bevatte het toestel zeer gevoelige gegevens, dan is een tweede ronde mogelijk: zet een aantal nepgegevens op het toestel, bijvoorbeeld wat algemene foto’s en filmpjes en een paar niet bestaande contacten. Doe hierna nog een keer een wisactie. Nu zal het erg moeilijk zijn de originele informatie nog terug te halen.

Bijlagen bij dit bericht

Beveiligen met encryptie
E-learning | VideoCollege 16 minuten
Netwerken
E-learning | VideoCollege 21 minuten