Smartphone is een verleidelijk gevaar

1 oktober 2015 | Door redactie

Per jaar vallen er tientallen doden en honderden gewonden in het verkeer omdat een bestuurder even spiekt op zijn smartphone. De overheid lanceert daarom een nieuwe campagne: Onderweg ben ik offline.

Veel gebruikers kunnen de verleiding van een knipperend lichtje op hun smartphone niet weerstaan. Ook tijdens het rijden kunnen bestuurders het vaak niet laten om even te kijken naar een net binnengekomen mail, bericht, of Twitter- en Facebookmelding. Hoewel de aandacht misschien maar even verslapt, nemen bestuurders hiermee grote risico’s.  Het is namelijk onmogelijk om tegelijkertijd aandacht te hebben voor het verkeer én voor de smartphone. En dat is nu net wat de overheid probeert duidelijk te maken in de campagne Onderweg ben ik offline.

Zet uw smartphone op stil tijdens het rijden

Om u een idee te geven van de gevaren die ‘even een kijkje nemen’ met zich meebrengt een voorbeeld: een bestuurder die met 100 km per uur over de snelweg rijdt, legt 90 meter (de lengte van een voetbalveld) af in de drie seconden dat hij op het scherm van zijn smartphone kijkt.
De campagne Onderweg ben ik offline is onderdeel van de brede campagne 'Aandacht op de weg'. Met de campagne probeert de overheid bestuurders bewust te maken van de gevaren die ontstaan als zij hun aandacht even laten verslappen. Om te voorkomen dat bestuurders in de verleiding komen hun smartphone te gebruiken tijdens het rijden, raadt de overheid aan de smartphone op stil te zetten tijdens deelname aan het verkeer.