U kunt minder gb kwijt op tablets dan u denkt

22 november 2012 | Door redactie

U moet niet altijd alles geloven wat er in advertenties voor tablets wordt beloofd. Neem nu de opslagruimte van tablets. Die is in de praktijk altijd kleiner dan op de verpakking staat. Vooraf geïnstalleerde software en het besturingssysteem nemen al meerdere gigabytes in beslag.

Een 32 gb-iPad biedt in de praktijk ongeveer 28 gb aan opslagruimte. De overige gigabytes worden in beslag genomen door programmatuur die Apple alvast op de iPad heeft gezet. U krijgt dus minder opslagruimte dan waar u voor denkt te betalen. Niet alleen Apple maakt zich hieraan schuldig; alle tabletmakers beloven meer gigabytes dan zij werkelijk leveren. De Windows Surface-tablet spant de kroon; in plaats van de beloofde 32 gb krijgen klanten  slechts 16 gb. Ook de 64 gb-versie biedt in de praktijk maar de helft hiervan aan opslagruimte.

Werkelijk aantal gb tablet opzoeken

Fabrikanten melden wel dat de beschikbare vrije ruimte kleiner is, maar zij verstoppen die informatie. Als u goed zoekt op de website, kunt u dus achterhalen wat de werkelijke opslagruimte is van een tablet. Daar kunt u dan rekening mee houden bij de aanschaf. Vooral bij tablets zonder mogelijkheid tot het uitbreiden van geheugen, is het belangrijk om te weten of de werkelijke opslagruimte voldoet aan uw behoefte.