Update Android-systeem weert malware

27 augustus 2012 | Door redactie

Android-apps willen de laatste tijd nog wel eens besmet zijn met malware. Helaas kunt u dat niet zien als u een app installeert op uw smartphone. De Uitsmijter-software Bouncer zou kwaadaardige apps moeten tegenhouden, maar die is te makkelijk voor het lapje te houden. Google gaat de software daarom verbeteren.

Cybercriminelen hebben de pijlen gericht op besturingssysteem Android. Het blijkt namelijk ondanks de toevoeging van beveiligingssoftware Bouncer niet moeilijk om een kwaadaardige app in Google Play te plaatsen. Volgens enkele beveiligingsonderzoekers kan een ontwikkelaar met een beetje kennis van zaken de malware verbergen voor Bouncer. Tijdens de veiligheidsscan zal Bouncer niets opmerken en de app in Google Play toelaten. Pas als de app op de smartphone geïnstalleerd staat, wordt de malware actief. En dan heeft u een probleem.

Jelly Bean en Android 4 zijn veiliger

Google werkt aan een sterkere beveiliging van app-winkel Play. Een update van de Bouncer-software zou besmette apps beter moeten herkennen. Daarnaast zal de nieuwste versie van Android (genaamd Jelly Bean of Android 4) het moeilijker maken voor malware om zich op een smartphone te installeren. Om de kans  te verkleinen dat u malware binnenhaalt op uw smartphone, kunt u dus het best uw Android-besturingssysteem updaten. Neem hiervoor eventueel contact op met de leverancier van uw smartphone.