Uw veegpatroon op de telefoon is overduidelijk

27 augustus 2015 | Door redactie

Gebruikt u een veegpatroon om uw mobiele telefoon te ontgrendelen, controleer dan of uw patroon niet te makkelijk te kraken is. Onderzoek laat namelijk zien dat er bij de keuze van het patroonslot net zulke fouten worden gemaakt als bij gewone wachtwoorden.

Gebruikers van Android-telefoons hebben de mogelijkheid om in plaats van een gewoon wachtwoord op basis van een cijfercombinatie of tekst te kiezen voor een zogenoemd patroonslot. Het wachtwoord bestaat dan uit een veegpatroon over een vierkantje met negen punten.

Patronen beginnen vanuit één van de vier hoeken

Uit onderzoek van de Universiteit van Wetenschap en Technologie in Noorwegen blijkt dat mensen voorspelbare keuzes maken bij het veegpatroon. En daar kan misbruik van worden gemaakt. Van de 4.000 geanalyseerde patronen bleek 77% te beginnen vanuit één van de vier hoeken. Bijna de helft begon zelfs vanuit de linkerbovenhoek. Verder bestonden de meeste patronen uit vijf punten en dat betekent dat er maar 9.000 mogelijke combinaties zijn. Daar kan iemand best snel doorheen komen met behulp van een tooltje.

Tips voor een veiliger veegpatroon

Verder kiezen mensen vaak voor een veegpatroon in de vorm van een letter, zoals de eerste letter van de naam van de partner, het kind of een huisdier. Het raden van een letter of eerst alle letters afgaan, is natuurlijk zo gebeurd.
Wilt u ook een veiliger veegpatroon als wachtwoord? Begin dan niet in één van de hoeken, kies ervoor om een zo lang mogelijk patroon te maken en zorg dat u  de optie ‘zichtbare feedback’ uit heeft staan.Zo is meekijken voor anderen een stuk lastiger.